Van 11 september t/m 25 september was Eric in Italië om te werken aan een reeks boekillustraties. 

De tekentafel stond in een prachtige stadsvilla in het wonderschone Bologna. Vanuit daar werden meerdere steden aangedaan.

Op deze pagina een overzicht van de gemaakte illustraties en een aantal foto's.


De stadsvilla/tekenruimte in Bologna


BOLOGNA

Bologna heeft enkele bijnamen: "la rossa" ("de rode", wegens de vele rode bakstenen gebouwen in het historisch centrum, volgens sommigen ook wegens de vanouds socialistische signatuur), "la dotta" ("de geleerde", een verwijzing naar de vooraanstaande universiteit) en "la grassa" ("de vette", gezien de culinaire cultuur) en "la turrita" ("de getorende", vanwege de torens in het centrum). De worst mortadella en de Bolognesesaus hebben hun oorsprong in Bologna.

Bologna heeft een artistieke en culturele binnenstad. Een publiekstrekker heeft het echter niet, waardoor het massatoerisme uitblijft. Het stadscentrum heeft een typische oude-stad-structuur gevuld met goed bewaarde monumenten en bouwwerken. Blikvangers zijn de hoge torens midden in het centrum.

 

 

De portici (de overdekte wandelpromenades) van Bologna staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een paraplu heb je dankzij de portici in Bologna niet nodig. Je loopt altijd droog.


Bij Maurizio Nanetti, boekbinder en drukker in Bologna.
Maakt prachtige bibliofiele uitgaven in samenwerking met auteurs en illustratoren.
Zelfs zijn visitekaartje is een staaltje vakwerk. Illustraties afleveren en een bibliofiele uitgave kopen.
Fantastisch bedrijf. www.legatoriamontanari.it

Voor boekillustraties op zoek naar de voetsporen van schilder/kunstenaar Morandi. Het Morandihuis en het Morandimuseum in Bologna en het vakantiehuis van Morandi in het dorpje Grizzana.

Het Morandihuis wilde enkele illustraties voor hun collectie/archief.

Giorgio Morandi (1890-1964) woonde en werkte in Bologna, de stad die hij tijdens zijn leven zelden zou verlaten. In zijn werk concentreerde hij zich op eenvoudige landschappen en alledaagse stilleven-objecten. Omstreeks het midden van de jaren dertig ontwikkelt hij de voor hem karakteristieke stijl, waarin hij gegroepeerde flessen, vaasjes en potjes – objecten uit zijn directe omgeving – vastlegt met losse penseelvegen in zachte, harmoniërende kleuren. Door het veronachtzamen van contouren en door gebruik te maken van verwante kleurschakeringen laat hij vlakken in elkaar vervloeien, betrekt hij voor- en achtergrond op elkaar en stelt hij het observeren op de proef. Zijn vormen en vormconstructies ontstaan uiteindelijk bij de gratie van licht-schaduw, positief-negatief en vorm-tegenvorm.

 

De sobere – bijna naïeve – wijze waarop Morandi de stilleven-vormen definieert en tonaal met elkaar verbindt, verleent zijn schilderijen hun grote intimiteit, kwetsbaarheid en rust. Morandi vindt zijn inspiratie in de realiteit, maar zijn benadering is sterk gericht op de formele aspecten van kleur, vorm, vlak en hun onderlinge verhouding. Zijn werk kan het best worden omschreven als poëtisch expressionisme.


In het museum en voormalige woning van dichter Carducci in Bologna.

Werken aan boekillustraties. Het museum wilde enkele illustraties voor hun collectie/archief.

Giosuè Alessandro Giuseppe Carducci, (27 juli 1835 – 16 februari 1907) was een Italiaans dichter.

Carducci was een van de leidende figuren van het oplevende classicisme, na de romantiek, samen met Pascoli en Gabriele D'Annunzio.

Hij heeft zes poëziebundels gepubliceerd, waarin het Toscaanse landschap, het klassieke Rome en de dood de vaste elementen zijn. Carducci publiceerde in de jaren 1861-1898 maar kreeg pas in 1906 de Nobelprijs voor Literatuur.

Carducci werd in 1890 benoemd tot senator.


Op bezoek bij het Stadio Renato Dall'Ara. Het stadion van BFC 1909

Bologna F.C. is een Italiaanse voetbalclub, opgericht in 1909 en uitkomend in de Serie A. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het Stadio Renato Dall'Ara. Het stadion, vernoemd naar een oud-voorzitter, kreeg deze naam in 1983, maar de club speelt al sinds 1927 in het stadion.


Beroemde Bolognese zangeres/actrice/presentatrice Raffaella Carrà. In Nederland met name bekend door het lied  A far l'amore comincia tu.


LUCCA

Bij het museum en het geboortehuis van componist Puccini in de wonderschone stad Lucca.

Werken aan boekillustraties.

Giacomo Puccini (1858-1924) was een Italiaanse componist uit de late Romantiek. Hij werd de meest succesvolle Italiaanse componist na Verdi.

Opera's van Puccini: La Bohème, Madama Butterfly, Tosca, Suor Angelica, Turandot.


FLORENCE

Bij Galleria Degli Uffizi.

Werken aan kleurboekillustraties.


PISA en VENETIË


VERONA

Op zoek naar Dante, Barbarini, Romeo en Julia en een goede drukker.


Privérondleiding in Teatro Comunale di Bologna. Eén van de belangrijkste theaters in Italië.

Bezoek ter voorbereiding op een illustratie-opdracht.