IN DE OPENBARE RUIMTE


WANDILLUSTRATIES GEZONDHEIDSCENTRUM IJMUIDEN. Hal en trappenhuis.


WANDILLUSTRATIE

Tijdelijke wandillustratie in de Kruisstraat Haarlem. November 2022.


MEERMIN VAN HAARLEM 2.0

29 oktober 2021 werd het nieuwe Meerminbeeld onthuld aan de Oerkapkade in Haarlem. Meer informatie op www.nieuwegrachtproducties.nl


MUURSCHILDERING ONDER KANTOORUREN

 

Muurschildering in opdracht van café 't Kantoor in de Gierstraat. Onthuld oktober 2018.

Klik op de foto voor uitgebreide informatie.


GEVELSTEEN VILLA DE OLIFANT

Samenwerkingsproject met Michaëla J. Bijlsma. Onthuld op 28 april 2018.

Klik op de foto voor meer informatie.


GLAS-IN-LOODRAAM BERNT SCHNEIDERS

22 januari 2108 onthulde oud-burgemeester Bernt Scheiders zijn glas-in-loodraam in het Noord-Hollands Archief. Twee jaar na het allereerste Alle foto's van 2016 t/m 2018 zijn hier te zien. Ontwerp, totstandkoming, overhandiging en onthulling.
Klik op de foto.


BRONZEN BEELDJE KORTJAKJE

Overal in Nederland staan beelden die een kinderliedje, sprookje of een versje uit de kindercultuur verbeelden. Zoete lieve Gerritje staat in Den Bosch, de mosselman staat in Yerseke en Hanneke en Janneke staan in Wijchen. Tweeënvijftig beelden staan beschreven in het boekje Daar staat het... , geschreven door Joke Linders naar een idee van vormgeefster Debbie Saul. Zij vertelde dat er van het bekendste kinderliedje, Kortjakje, nog geen beeld in de openbare ruimte staat. 

Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen van Stichting Nieuwe Gracht Producties hebben dit idee opgepikt en uitgewerkt door in een duoproductie een in brons gegoten beeld van Kortjakje te vervaardigen. 

Omdat Kortjakje, hoewel bekend als kinderliedje, eigenlijk gaat over een zeventiende-eeuws hoertje, is de plaats waar het beeld komt te staan zeer toepasselijk, namelijk bij de Waalse kerk op het Begijnhof in de rosse buurt van Haarlem. 

 

Zaterdag 22 oktober werd bij de Waalse kerk onder grote belangstelling het Kortjakjebeeld van Michaëla en Eric onthuld door burgemeester Jos Wienen. Tijdens de onthullingsbijeenkomst ontving Michaëla de Penning Van Verdienste. 

Ceremoniemeester was Maarten Brock. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Trio Bijlsma/Hooglugt, Kees Huges, Suzanne Groot en een Ampzing Delegatie aangevuld met Hans Vos en Fons Stam.

 

De totstandkoming van het nieuwe beeld is mogelijk gemaakt door: 

Stichting Nieuwe Gracht Producties

De Waalse Kerk

Maxibel BV


BRONZEN BORSTBEELD SAMUEL AMPZING (1590-1632)

Vervaardigd namens het Ampzing Genootschap en geplaatst in 2007. Het beeld staat aan de oude Groenmarkt op het grondgebied van de st. Bavo. Het beeld werd onthuld door de toenmalige koster van de Bavo Henk Soetens. Van het beeld verschenen schaalmodellen en kaarten. Bij de onthulling verscheen het boek TERUG IN HAARLEM. Kijk bij WINKEL.


GLAS-IN-LOOD-RAAM BAKENESSERKERK

Tekenaars Roel Smit, Hans Klaver, Gerrie Hondius, Theo van den Boogaard, Eric J. Coolen en Joost Swarte kregen van Martin Busker de opdracht ieder een glas-in-loodraam-ontwerp te maken voor de Bakenesserkerk. Deze glas-in-loodramen aan de Bakenesserstraat brengen allen de nieuwe functie (bureau Archeologie) van de kerk tot uiting. De ramen werden vervaardigd door glas-atelier Schmit. 29 mei 2012 werden de eerste vijf ramen onthuld. Het raam van Eric werd onthuld door zijn drie kinderen.

Van de ontwerpen verschenen boekenleggers en raamstickers. Zie WINKEL.


BRONZEN BEELD van DE MEERMIN VAN HAARLEM

In 2013/2014 vervaardigde Eric samen met Michaëla J. Bijlsma (Nieuwe Gracht Producties) een beeld van de Meermin van Haarlem. Het beeld werd onthuld door de burgemeester van Haarlem en de burgemeester van Edam.

Eerder verscheen een boek over deze Haarlemse legende. Geschreven door Michaëla en geïllustreerd door Eric. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Dieuwertje Blok en Hans Goes. Meer informatie over de Meermin van Haarlem is hier te vinden: http://meerminhaarlem.jimdo.com/

Naast het boek verschenen er tevens kaarten, luisterboek, schaalmodellen en pins. Zie WINKEL.


TORRENTIUS-GEVELSTEEN

Een eerbetoon aan de 17e eeuwse verbannen kunstschilder Torrentius. In 2014 werd er op initiatief van Haiko Jonkhoff een straat naar de schilder vernoemd en kregen Eric J. Coolen en Michaëla J. Bijlsma (Nieuwe Gracht Producties) de opdracht voor deze straat een gevelsteen te ontwerpen/vervaardigen. De Torrentiusstraat vindt u op het Deo Neo-terrein te Haarlem.

Van het ontwerp verscheen een stempel, kaarten en koelkastmagneten. Kijk bij WINKEL.


GEVELSTEEN HENK VIJN

Gevelsteen in de gevel van molen de Adriaan als eerbetoon aan Henk Vijn voor zijn inzet en initiatieven voor Haarlem (oa de herbouw van molen de Adriaan). De steen werd gemaakt door Jan Hilbers te Berkhout naar een ontwerp van Eric. De gevelsteen is een initiatief van Martin Busker. De onthulling vond plaats op 13 december 2014.

Het ontwerp toont Henk Vijn met op de achtergrond: De Adriaan, Jopenkerk, een beeld van het Hildebrandmonument en de houten Waag-hijskraan. Op de voorgrond: stadswapen-sterren, de ridderorde en.....bitterballen. Iedere Haarlemmer heeft ooit een bitterbal van Vijn geproefd!


POPKLOK VERWULFT

Illustratie in de klok boven het millennium-monument aan het Verwulft te Haarlem. De illustratie toont de oud-burgemeester Jaap Pop. De klok was het afscheidscadeau bij het vertrek van Jaap Pop als burgemeester in 2007.

In 2009 dacht een Amerikaanse toerist zichzelf in het portret te herkennen. Zie PERS voor een leuk krantenbericht over deze vermeende herkenning.


JUBILEUM-ILLUSTRATIE PHILHARMONIE

Ter gelegenheid van de renovatie van de Grote Zaal in de Philharmonie vroeg de directie Eric een grote piëzografie te maken. Op de illustratie staat de eerste directeur van het Concertgebouw: Dhr. Deinum.

De piëzografie hangt in de Grote Foyer en werd onthuld door de kleinkinderen van dhr. Deinum.

Van het de totstandkoming verscheen o.a. een boekje, kaarten en een kaartendoosje (zie winkel).


KLUISJESWAND VELLESAN COLLEGE IJMUIDEN

Een grote illustratie van het schoolgebouw bevestigd op een kluisjeswand in de aula.

Van de illustratie verschenen kaartensets. Kijk bij WINKEL


STAATSIEPORTRET DE WEDERHELFT voor HOTEL PULITZER AMSTERDAM

Staatsieportret van het koningspaar. De piëzografie hangt in de lobby van hotel Pulitzer te Amsterdam en werd op koningsdag 2013 onthuld.


DE HAARLEMSE FAAMMUUR

Twee jaar lang tekende Eric bekende en minder bekende Haarlemmers op de Haarlemse Faammuren (Nieuwe Gracht Producties). De faammuren zijn te zien in de Doelenzaal van de stadsbibliotheek te Haarlem.


UITHANGBORD 

Uithangbord voor antiquariaat de Vries en de Vries aan de Damstraat. Kerkzijde nachtversie en Spaarnezijde dagversie.