TWEE TORENS (bestelformulier onderaan de pagina)

Een bibliofiel eerbetoon aan twee Haarlemse torenspitsen.

 

De toren van de Spaarnekerk werd na de sloop van de kerk herplaatst op het dak van een snackbar in Schalkwijk.

De toren van voormalig ziekenhuis de Deo staat al jaren op een bouwterrein in Velserbroek.

 

Bies van Ede en Eric J. Coolen, beide houder van de Haarlemse Penning van Verdienste, publiceren

een fraaie bibliofiele uitgave over deze torens. Bies schreef twee gedichten en Eric maakte er twee piëzogafieën bij.

De gedichten werden door schrijver en tekenaar met de hand gezet en gedrukt in Grafisch Atelier Haarlem.

 

De gedichten, piëzografieën en voorwoord zijn samengebracht in een speciaal omslag op A5-formaat.

Losse bestanden zodat de piëzografieën desgewenst ingelijst kunnen worden.

 

Oplage: slechts 75 genummerde exemplaren. Gesigneerd, gepreegd en genummerd.

Prijs: € 10,00

 


BESTEL/RESERVERINGSFORMULIER

Vul onderstaande tekstvelden in en klik op verzenden. Er wordt z.s.m. contact met u opgenomen. Betaling achteraf, binnen veertien dagen na ontvangst van uw bestelling. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Vermelde prijs is incl. btw en excl. eventuele verzend- en verpakkingskosten.


Naar aanleiding van deze uitgave ontvingen wij veel leuke reacties. De heer Voetelink stuurde ons onderstaand bericht en foto's.

 

Beste Eric,

Ik heb een verhaal bij waar je blijkbaar in geïnteresseerd bent. Ik heb namelijk aan de toren gewerkt en deze weer rond gemaakt toen hij in de haven bij Droste lag.

Zover ik mij kan herinneren is de kerk gesloopt in 1983 en de toren op een dieplader naar de Waarderpolder gebracht. Dat was bijna een rechte weg maar men had geen rekening gehouden met het spoor- viaduct op de Papentorenvest en daar liep de toren dan ook vast. De brandweer heeft toen stukken uit de toren gezaagd om hem te “bevrijden”. De restanten zijn terug gegaan naar het Spaarne en op een ponton terecht gekomen.  Dit ponton is naar de haven voorbij Droste gevaren en daar is de toren te ruste gelegd naast het terrein van het elektriciteitsbedrijf.

Mijn werkgever werkte in die tijd veel voor L. Prins die de toren in zijn bezit had. Toen FEBO in Schalkwijk gebouwd werd kwam Prins op het idee om daar de toren op te zetten maar deze was door de brandweer deels in stukken gezaagd (de balken) en door het vervoeren voor een deel in elkaar gezakt, hij was meer ovaal dan rond. Ik heb destijds de toren weer rond gemaakt en alle doorgezaagde balken vernieuwd en verstevigd, enkele weken werk! Steeds als hij rond was kwam er weer een zandschip het haventje in en begon door de zuiging het ponton hevig heen en weer te bewegen en sprong alles weer los, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt en is de toren feestelijk naar Schalkwijk vervoerd over het Spaarne en geplaatst boven op de staalconstructie bij FEBO. Na het plaatsen is de hele toren van nieuwe lei voorzien.

De andere torentjes van de Spaarnekerk waren een stuk kleiner maar zijn naar het landgoed van Prins vervoerd in Bloemendaal en daar opgeslagen op de oprijlaan.

 

Tot zover mijn verhaal, groeten Ruud Voetelink