NIEUWSARCHIEF 2


MEI 2015

TOUR DE FRANCE 2015

In opdracht van wielermagazine Sport Special tekende Eric een omslag-illustratie voor het Tour de France 2015-blad. De illustratie is qua stijl en sfeer geïnspireerd op affiches uit de jaren 30. Klik HIER voor meer informatie en een bestellijst voor affiches enz.


TOUR DE FRANCE MAGAZINE

Tussenfases voor een wielermagazine-omslag.


POP-UP HUWELIJK

Eric gaat zelden in op huwelijkskaart-illustratieverzoeken. 

Als het daarentegen een leuke opdracht is, doet hij het graag. 

Deze maakte Eric afgelopen maand. Mag nu getoond worden want de kaarten zijn inmiddels verstuurd. Het bruidspaar wilde 

een pop-upkaart. Bijzonder en leuk!


VOORBEREIDINGEN

Deze maand is Eric begonnen met het storyboard voor een boek dat juni 2016 verschijnt. Nadere info volgt.


LOF- EN SOFPRIJS DER NEDERLANDSE TAAL

Ook dit jaar werd Nieuwe Gracht Producties (Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen) door Stichting Nederlands gevraagd de kunstwerken bij de Lof- en Sofprijs der Nederlandse taal vervaardigen en uit te reiken.

Eerder maakten Michaëla en Eric de Lofprijzen voor Martine Tanghe, Herman Finkers en Henk Hofland. Dit jaar ging de lofprijs naar:  Lucinda Dirven, Emilie van Opstall, Mieke Koenen en Piet Gerbrandy. De sofprijs ging naar: Jan Paternotte en Werner Toonk. De uitreiking vond plaats  in Amsterdam.

Onderstaand een overzichtsfilmpje van 2010 t/m 2015.


AMPZINGBIER

Eric tekende drie etiketten voor het Ampzingbier. Henk Tijbosch verzorgde de vormgeving en de opmaak. Het Ampzingbier verschijnt ism brouwerij het Uiltje en Stay Okay. De presentatie van de eerste fles vond 16 mei plaats in Stay Okay Haarlem.


HET NIEUWE DROMEN

Eric werd gevraagd een bijdrage te leveren aan het Nieuwe Dromen-project. Klik op de afbeelding voor alle informatie en de bijdrage. 


Stadsgezicht Noord-Hollands Archief

De afgelopen vier maanden werkte Eric aan een groot stadsgezicht (2.10 meter) van en voor het Noord-Hollands Archief. In het najaar volgt de onthulling. Tot die tijd mogen we niets van de illustratie tonen.


FNV

In opdracht van de FNV tekende Eric een aantal illustraties van het voormalige FNV-pand aan het Frans Halsplein. Klik op de afbeelding voor alle tussenfases en edities.


BOUDEWIJN DE GROOT

Eric wordt bedankt achterop de hoes van de nieuwe Boudewijn de Grootceedee. Begin dit jaar vroeg Boudewijn aan Eric de voorzijde van de hoes te tekenen. Uiteindelijk is toch voor een foto gekozen. Terechte keuze. Binnenkort zijn de illustraties hier te zien.


 

MAART /APRIL 2015

LIZZY IN MUSEUM HAARLEM

Er is momenteel een bescheiden doch bijzonder fraaie expositie over het Lizzyboek en de familie Krelage te zien in Museum Haarlem (tegenover het Frans Halsmuseum).


PRESENTATIE LIZZY

23 april vond de presentatie van het Lizzyboek plaats in een bomvol Noord-Hollands Archief. Burgemeester Bernt Schneiders overhandigde het eerste exemplaar aan het achter-achterkleinkind van Lizzy Krelage. Roepnaam van het meisje: Lizzy. Mooi! Meer informatie over het boek op www.indeblijedruk.nl


VADER EN DOCHTER IN DE HRLM


LIZZY

Het nieuwe boek van Peter Hammann gaat over het WO2dagboek van Lizzy Krelage. Een prachtige uitgave waaraan is meegewerkt door Bies van Ede, Henk Tijbosch en Eric. Klik op het plaatje voor een reserveringslijst van de luxe editie.


HERMAN VAN VEEN op DE WALL OF VEEN

De directeur van theater de Lampegiet te Veenendaal bedacht voor zijn theater een Wall Of Veen. Hij vroeg Eric daar de illustraties voor te maken. 9 april werd het eerste portret onthuld door, heel toepasselijk, Herman van Veen. Eric overhandigde hem na de onthulling een map met tussenfases, schetsen en portretillustratie.


VIER GROTE SCHRIJVERS

Missie geslaagd! De opening van de MatchBoox-expositie door L.H. Wiener 2 april in de OBA was eigenlijk de verrassingspresentatie van de Wiener-MatchBoox: het laatste deel uit de Vier Grote Schrijvers-box. Na maanden van volledige geheimhouding konden Nop Maas en Eric eindelijk hun werk tonen.
Tot op het laatste moment wist Wiener van niets. Na zijn expositie-openingstoespraak ontving een verraste Wiener zijn MatchBoox en onthulde hij zijn eigen vitrine.

De expositie in de OBA (4e etage) is tot eind mei te bezoeken. U vindt de OBA aan de Oosterdokskade te Amsterdam.


Klik op de afbeelding


Klik op de afbeelding voor meer info.


LIZZY KRELAGE

Alle illustraties voor het Lizzy Krelage-boek zijn klaar. De opnames voor de DvD die bij het boek verschijnt zijn eveneens afgerond.


GASTON

Mooi artikel over het Gastonboek in maandblad De Groote Oorlog.


LOF- en SOFPRIJS

Ook dit jaar zijn Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen door stichting Nederlands gevraagd de Lof en Sofprijs der Nederlandse taal te vervaardigen. De voorbereidingen zijn in volle gang.


OTTERSPEER

3 maart ontving Hermans-biograaf Willem Otterspeer uit handen van Casper Luckerhof het eerste exemplaar van de W.F. Hermans-prentenmap met illustraties uit de MatchBoox-uitgave Hermans en het Zelfmedelijden (Nop Maas/Coolen).

Foto's door Bies van Ede. 


HOLLAND HERALD

De illustraties die Eric vervaardigde voor de Haarlemse Hoteldag verschijnen in de april-editie van de Holland Herald. De illustratie van Stempels kreeg speciaal voor de gelegenheid een aanvulling. Opmaak van de advertentiepagina door Henk Tijbosch.


SPAARNDAM

Exclusief verkrijgbaar bij Kanis Kunst en Lijsten in de Cronjéstraat: Zicht op Spaarndam-piëzografie 1.25 editie. Incl. lijst. 10 exemplaren. Gesigneerd en genummerd. (Naam en jaartal in het voorbeeld hieronder staan niet op de piëzografie).


L.H. WIENER PIËZOGRAFIE

Literair Haarlem vroeg stadsdichter Nuel Gieles een gedicht voor jubilerend schrijver L.H. Wiener te schrijven en Eric hier illustraties bij te maken. Het geheel werd als piëzografie aan de schrijver overhandigd tijdens een feestelijke avond in de Janskerk.


HAARLEMJAS

Tijdens de Haarlemse Hoteldag 1 maart staat de Haarlemjas die Michaëla J. Bijlsma van, met Coolen-illustraties bedrukte stof, vervaardigde te zien bij Stempels aan het Klokhuisplein.


W.F.HERMANS

Bij de mini-documentaire geschreven door Nop Maas en geïllustreerd door Eric J. Coolen voor uitgeverij MatchBoox (oogstrelende leporello-uitgaven in een doosje) verschijnt een prentenmap. Gelimiteerde oplage. Gesigneerd, genummerd en gepreegd. Klik op de afbeeldingen.FEBRUARI 2015


LIBER AMICORUM L.H. WIENER

22 februari vond in Sligting de presentatie plaats van het Liber Amicorum voor Lodewijk Wiener. Een prachtig gebonden boek. Alle medewerkers kregen een exemplaar en lieten dit door Wiener signeren. In het boek een aantal Coolenillustraties. Erg leuk hoofdstuk: de Wiener/Haarlem-fietstocht. O.a. langs het Ampzingbeeld.

Vanaf 27 februari is het boek in de winkels verkrijgbaar.


AANKONDIGING


GRUNBERG/FRENCKEN/COOLEN

Vanaf eind april verkrijgbaar: De Man Zonder Ziekte-piëzografie en extra's in luxe map. Gesigneerd door Arnon Grunberg, Mylou Frencken en Eric. Genummerd en gepreegd. Kijk hier voor alle informatie en een reserveringslijst.HAARLEMSE HOTELDAG-BROCHURE

Vanaf 1 maart gratis verkrijgbaar bij de deelnemende hotels. 


LIZZY 

Dit voorjaar verschijnt het boek LIZZY van Peter Hammann. Het levensverhaal van Lizzy Krelage aan de hand van haar WO2-dagboeken.

Bies van Ede schrijft gedichten, Eric maakt de illustraties en Henk Tijbosch verzorgt de vormgeving/opmaak.
Het boek krijgt dezelfde opzet als GASTON, Een Haarlemse Zoektocht Langs Chemin Des Dames.
LIZZY en GASTON zijn twee boeken uit een reeks van drie. Deel drie verschijnt in 2016.
Hieronder een ontwerp voor het omslag.


HOFJESKRANT

Paginavullende illustratie bij een gedicht van Bies van Ede voor de jubileum-uitgave van de hofjeskrant. Verschijnt eind maart.


I.M. WIM VAN DER PUTTEN

Eén van de beste Haarlemse tekenaars is overleden: Wim van der Putten. Wim werkte jaren voor de gebroeders Das en vervaardigde talloze illustraties van Haarlemse bouwwerken. Wim was een bescheiden man, aardig en zeer behulpzaam. Kreeg nooit de publieke aandacht die hij zeker verdiende. Onderstaand één van zijn juweeltjes: De Fokker Spin bij de Bavo. Mocht u een exemplaar in bezit hebben, kijk dan even naar de vliegtuigstaart. Wim verklapte  ooit dat hij in de eerste druk per ongeluk een fout maakte. I.p.v. Spin staat er Snip geschreven.


PRESENTATIE ALKMAARS STADSGEZICHT

Presentatie bij Kanis Kunst en Lijsten door de voorzitter van historische vereniging Alkmaar. Filmpje door Henk Tijbosch.


OPEN HOTELDAG

De illustraties voor de Open Hoteldagbrochure zijn bijna klaar. Klik op het plaatje voor alle illustraties tot nu toe.


BAVO ILLUSTRATIES

Voor een omvangrijke opdracht werkt Eric de komende maanden aan een reeks Bavo-illustraties.


DICHTLIJN 

De Haarlemse Dichtlijn vroeg een aantal Haarlemse muzikanten een gedicht op muziek te zetten. Eric bewerkte een gedicht van Marten Janse en maakte daar tevens een animatiefilmpje bij.


JANUARI 2015


KAARTEN

De afgelopen jaren zijn er veel Coolen-ansichtkaarten verschenen. Klik op de afbeelding voor een overzicht.


ZAMEL JOU

Ontrafel het geheim van de vrouw in/met de bundel Zamel Jou. Tekst van Joris August Verdonkschot.   Klik op het plaatje voor meer informatie. Filmpje door Henk Tijbosch.


STADSGEZICHT ALKMAAR

Van juni 2014 t/m januari 2015 werkte Eric, in opdracht van Kanis Kunst en Lijsten Alkmaar, aan een groot stadsgezicht van Alkmaar. De illustratie is circa 1.25 meter lang en verschijnt in een dag- en nachtversie. Klik op het plaatje voor meer informatie.


OPEN HOTELDAG

De eerste hotel-illustratie voor de Open Hoteldag 2015. Het worden uiteindelijk 10 verschillende hotel-illustraties die in een brochure verschijnen.

Klik HIER voor de overige hotel-illustraties (tussenstand)


ZICHT OP SPAARNDAM

De afgelopen en komende weken werkt Eric in opdracht o.a. aan een Zicht op Spaarndam. Volg hier de totstandkoming. Klik op het plaatje.


GERARD SMIT

Teken-accesoireswinkel Gerard Smit aan de Gedempte Oude Gracht bestaat 90 jaar. De eigenaresse vroeg Eric jubileum-illustraties te maken.


KRELAGE

Eén van illustraties voor het WO2boek over Lizzy Krelage van Peter Hammann.


EERSTE STUDIE/SCHETS

De eerste studie/schets voor een in 2016 te verschijnen boek.


CHARLIE HEBDO

Het Haarlems Dagblad vroeg daags na de aanslag op Charlie Hebdo een aantal Haarlemse tekenaars een illustratie te maken. Eric kon er drie uit zijn potlood persen. De Jezus-illustratie werd geplaatst.


MATCHBOOX W.F. HERMANS

In 2014 verscheen bij uitgeverij Matchboox: MULISCH EN DE REVOLUTIE van Nop Maas en Eric, het tweede deel van een uiteindelijke vierdelige reeks. Bijgaand enkele plaatjes uit het dit jaar te verschijnen deel drie: HERMANS EN HET ZELFMEDELIJDEN.

Deel één is getiteld: REVE EN DE DOOD en verscheen in 2013.


BAVO-WINKEL

Bij de Bavowinkel aan de Grote Markt zijn de A3-piëzografieën van het Haarlems Stadsgezicht te koop. Met en zonder lijst. De reeks is momenteel aangevuld met een winterversie.


TASJES

Na de Bavo-winkel aan de Grote Markt heeft nu ook de Kennemer Boekhandel aan de Kleverparkweg tasjes laten bedrukken met illustraties van Eric.


ALBERDINGK THIJM

Eric maakt momenteel een aantal illustraties voor de jubilerende toneelvereniging Alberdingk Thijm.


BETEUGELING VAN HET VERKEER

Eerste illustratie voor de nieuwe reeks in de Haarlemmer: Haarlem In Beeld. Op de afbeelding het beeld De Beteugeling van het Verkeer aan de Delftlaan te Haarlem. De illustratie is verkrijgbaar als piëzografie op A2 en op A3-formaat.


KRELAGE

Medio maart verschijnt het boek KRELAGE van Peter Hammann. In dit boek aandacht voor het dagboek van mw. Krelage dat zij tijdens de tweede wereldoorlog schreef. Eric vervaardigde de illustraties.


SPAARNDAM

 Bijgaand de eerste studies voor een 1.25 meter illustratie van een Zicht op Spaarndam die Eric in opdracht vervaardigt.