Klik op de Archieven voor het oude nieuws.


DECEMBER 2019  


NOVEMBER 2019  

VERSCHOLEN HAARLEMBOEK PRESENTATIE

27 november werd het eerste exemplaar van  het boek uitgereikt aan sponsor Martijn Bevelander. Haarlemmer in hart en nieren. Initiator van o.a. Haarlem Jazz&More en de Kerstzamenzang op de Grote Markt. 

 

30 november konden de ruim 250 bestellers hun Verscholen Haarlemboek(en) ophalen op een Verscholen locatie uit het boek. Alleen de bestellers wisten waar dit was: De Waalse Kerk. Het houten druipgewelf in de kerk staat in het boek afgebeeld.

 


VERSCHOLEN HAARLEMBOEK 2 HD-EDITIE

Klik op de plaatjes voor uitgebreide informatie en een bestellijst.


OKTOBER 2019  

MYSTERIE


TEKENWORKSHOP

26 oktober gaf Eric op verzoek van het Industrie-Cultuurfestival een tekenworkshop. Op een prachtlocatie met tekenuitzicht aan de Trawlerkade vertelde hij de deelnemers over mijn werk, de klare en andere lijnen. Daarna gingen ze zelf aan de slag. Eerst met potlood schetsen, daarna met inktpen de lijnillustratie.
Prachtige eindresultaten.

Doordat de workshop wel erg snel was uitverkocht werd er besloten het de volgende keer voor een groter aantal deelnemers te organiseren.


STOOPS BAD

Twee jaar geleden begonnen Wilma Vermunt, Marcel Tabbers, Michaëla Bijlsma en Eric met de voorbereidingen voor een boek over Stoops Bad. Inmiddels is het boek in een vergevorderd stadium. Heeft u persoonlijke verhalen en of foto's over/van Stoopsbad en wilt u deze delen? Mail deze naar stoopsbad@gmail.com.


CEES KRIJNEN

Eric's illustraties in de nieuwe krant van kunstenaar Cees Krijnen (Prix de Rome-winnaar).
De krant is vorige week gepresenteerd in Amsterdam en volgende week bij Athenaeum in Haarlem.


SEPTEMBER 2019  

POPKLOK

Hij hangt weer op zijn plek aan het Verwulft. De Popklok is terug. En nog prachtig verlicht ook.
De illustratie op de wijzerplaten is een ietwat aangepaste versie van de illustratie die Eric in 2007 maakte. Hij was achteraf niet helemaal tevreden met de lijndikte die hij toen gebruikte.

De Popklok was een geschenk van een aantal Haarlemse ondernemers (onder aanvoering van Joop Vijn) aan de vertrekkende toenmalige burgemeester Jaap Pop.


LISSABON

In september was Eric aan het werk in Lissabon ter voorbereiding op een boek dat in 2020 zal verschijnen.

Klik op de afbeelding voor meer informatie en alle illustraties.


FORMULE 1 bij ZIGGO SPORT

Eric's Grand Prix Zandvoortpiëzografie was prominent in beeld bij het programma Formule 1 café op Ziggo Sport.
Presentator Robert Doornbos ging er ook nog mee op de foto.


FORMULE 1 PIËZOGRAFIE

Vanaf nu verkrijgbaar in diverse formaten. Voorstander- en tegenstandereditie.

Klik op de plaatjes voor meer info en een bestellijst.


AUGUSTUS 2019  

SCHOTER AULAWANDILLUSTRATIE

 In december 2018  kreeg Eric het verzoek van de directie van het Schoter Lyceum en hun vaste vormgever Fonts+Files een grote wandillustratie voor de aula van de school te vervaardigen.

Een zesluik van 27 meter lang waaraan van januari tot augustus is gewerkt. Wekelijks overleg en diverse ontwerpen resulteerde in het uiteindelijke resultaat dat maandag 26 augustus werd onthuld.

Klik op de foto voor uitgebreide informatie.


JULI 2019  

KWEEKTUIN SPELBOEKJE

Vrijdag 19 juli verschijnt het Haarlemmer Kweektuin doe- spel en kleurboekje. Een uitgave van Studio Coolen en het Kweekcafé.
A5-formaat, 28 pagina’s vol spelletjes, raadsels, puzzels, kleurplaten en info over de Kweektuin en het Kweekcafé. Prijs: €6,00

Alleen verkrijgbaar het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ook erg leuk voor volwassenen!

Vrijdag 19 juli vanaf 14.00 uur is Eric in het Kweekcafé aanwezig om in uw eventuele aankoop te signeren, pregen, stempelen en te tekenen.
Kom gerust langs. Gezellig!


KRAANTJE LEK

16 juli opende Kraantje Lek in Overveen na een grote verbouwing de deuren. Wijnhuis Vinites vroeg Eric een reeks illustraties te maken voor het nieuwe restaurant. Deze werden 15 juli onthuld. Zowel de schetsen als de lijnillustraties zijn in het restaurant te zien. 

 

De illustraties zijn verkrijgbaar als piëzografie. KLIK HIER


JUBILEUMILLUSTRATIE.

Grote illustratie ter gelegenheid van 100 jaar HvH in de Hoofdwacht. Klik op de afbeelding voor uitgebreide informatie, foto's, filmpje en een bestellijst. 


JUNI 2019  

PRESENTATIE SCHALKWIJKBOEK


SACKSIONI

Meestergitarist Harry Sacksioni vroeg april dit jaar of Eric illustraties/animaties zou willen maken voor zijn 2020-voorstellingen. Geweldig!
Eric heeft inmiddels enkele bespreekvoorbeelden vervaardigd en besproken met Harry.


SCHALKWIJK DOE- SPEL- EN KLEURBOEK

 Een prachtig A4-formaat boek. 50 pagina's volledig kleur. Vol informatie, spelletjes, raadsels, rebussen, opdrachten, kleurplaten en meer over Schalkwijk.

Geschreven door Michaëla Bijlsma, illustraties door Eric J. Coolen en vormgegeven door Henk Tijbosch.

Het boek is mede-mogelijk gemaakt door Van der Valk Hotel Haarlem en verschijnt eind juni 2019.

 

Reserveer  uw exemplaar en ontvang een uitnodiging voor de feestelijke presentatie in hotel van der Valk Hotel Haarlem. 

 

Klik op de afbeelding voor meer informatie en een bestellijst.


MEI 2019  

VAN DE PRINS GEEN KWAAD

Als groot Bert Bus-bewonderaar (tekenaar van Archie, de man van Staal) kon Eric verleiding niet weerstaan om deze pastiche (parodie) te tekenen. Aanleiding is de geboorte van de Engelse prins Archie.


GLAS-IN-LOOD

Ontwerp voor een glas-in-loodraam. In opdracht van de familie van een bruidspaar. In het ontwerp zijn diverse persoonlijke details/verwijzingen verwerkt.
Leukste is een ontbrekend hoekje aan de buitenrand. Dit is een knipoog naar de antroposofische levenswijze van het paar.

Bijgaand de totstandkoming, het eindresultaat en de overhandiging.

Voor de geïnteresseerden: ramen gemaakt naar Eric's ontwerp zijn (in het openbaar) te zien in de Janskerk en de Bakenesserkerk.


BADKLEDING

Michaëla J. Bijlsma liet stof bedrukken met daarop de Houtvaartillustraties van Eric. Ze vervaardigde daarmee badpakken, zwembroeken, badmutsen en zwemtassen. Tot 6 juli te zien in de Hoofdwacht.


HOUTVAARTILLUSTRATIES

Illustraties uit de Houtvaart Inspiratie-expositie. Verkrijgbaar als piëzografie.  Klik op de plaatjes.


KAARTENSET

Nieuwe kaartenset ter gelegenheid van Klim Naar het Licht. Kik op de plaatjes. 


APRIL 2019  

BEATRIXSCHOOL

De Beatrixschool bestaat 80 jaar. De ouderraad bestelde ter gelegenheid hiervan twee Beatrixschoolpiëzografieën om cadeau te geven aan de directeur en het lerarenteam. Men vroeg Eric de piëzografieën 12 april te overhandigen.

 


PINS

20 april 2019 verschijnen er twee Coolenpins. Eén met het Haarlemdroombeeld en één met

het staatsieportret De Wederhelft dat Eric voor Hotel Pulitzer Amsterdam vervaardigde. Klik op de afbeelding voor meer info en een bestellijst.JAN MONNIKENDAM

Twee opdrachtillustraties voor het jubilerende Jan Monnikendam (feestartikelenwinkel). 


VILTJES

Persoonlijke viltjes voor een jarige job.


KONINGIN EMMASCHOOL 80 jaar

De Emmaschool in Haarlem bestaat 80 jaar. Ter gelegenheid hiervan vroeg de schooldirectie aan Eric illustraties en een spelboekje te maken. Het spelboekje werd in oplage van 600 exemplaren gedrukt. 5 april vond de feestelijke uitreiking plaats. Alle kinderen konden deze dag een exemplaar van het boekje door Eric laten signeren.

ALPHA SECURITY

Het personeel van Alpha Security vroeg Eric illustraties te maken ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum van het bedrijf.


MAART 2019  

MAG HET LICHT UIT

28 maart speelde Eric met het Ampzing Genootschap in vier Haarlemse horecagelegenheden het licht uit. Dit in het kader van WWF Earth Hour. Eric tekende ook dit jaar weer de affiches (opmaak Henk Tijbosch).


GEVELSTEEN WORKSHOP

20 maart gaven Michaëla J. Bijlsma en Eric een workshop Gevelstenen aan een groep van 28 kinderen in de bovenzaal van de Fonteinkerk.

HAARLEM FILMSTAD

24 maart vond in de Haarlemse Toneelschuur de presentatie plaats van het boek HAARLEM FILMSTAD. Tevens werden de bijbehorende exposities geopend in ABC Architectuurcentrum en in Museum Haarlem.

Bij de presentatie en de opening speelde Eric met zijn bandje Het Ampzing Genootschap het lied DE ROXY van Vreemde Kostgangers en werd de videoclip Deze Droom getoond.

 

De bioscoopillustraties van Eric zijn in het boek en de expositie opgenomen.

 

 


HAARLEM FILMSTAD

24 maart verschijnt het boek HAARLEM FILMSTAD. Rondom het boek worden exposities georganiseerd in ABC Architectuurcentrum en in Museum Haarlem.

De bioscoopillustraties van Eric zijn in het boek en de expositie opgenomen.

 

De illustraties zijn tevens als ansichtkaartenset verkrijgbaar. Verpakt in een fraai doosje. Slechts 100 exemplaren. Gesigneerd en genummerd.

Reserveer nu alvast uw exemplaar. Klik op het plaatje


STERRENGALA

Ook dit jaar heeft Eric weer een veilingstuk (zie foto) geleverd aan het Haarlems Sterrengala. U kunt via de website nu al een bod uitbrengen op alle veilingstukken.

De opbrengst gaat naar SOS Kinderdorpen (met als focus: het verzorgen van onderwijs en psychosociale zorg voor Syrische kindvluchtelingen). Klik op de foto voor de volledige veilinglijst.


FEBRUARI 2019  

AAN DE TEKENTAFEL

Ondertussen aan de tekentafel erg druk met inspirerende opdrachten. Ook weer veel verstrippingen. Bijgaand een eerste studieschets van H.W. Van Kempen. Architect van de Sionskerk en de Emmaschool.


NIEUWS.NL

Charles Duijff van Nieuws.nl interviewde Eric over zijn jeugd, muziek, klare lijn, Alkmaar en meer. Klik op de foto voor het volledige interview.


AMBASSADEUR JEUGDFONDS SPORT EN CULTUUR

Onlangs werd Eric benaderd door het bestuur van jeugdfonds Sport en Cultuur (Haarlem/Zandvoort) met de vraag of 

hij ambassadeur voor de cultuurafdeling zou willen zijn.

Als ambassadeur gaat Eric het komende jaar op diverse manieren aandacht geven aan dit geweldige jeugdfonds.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en jongeren 
uit gezinnen (met veelal de Haarlem/Zandvoortpas) waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, 
toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen.

Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Aanvragen voor een bijdrage worden gedaan door een intermediair: bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener.


JANUARI 2019  

JUBILEUM STADSGLOSSY

De Haarlemse stadsglossy bestaat 10 jaar. Voor de speciale jubileumeditie werd Eric gevraagd het omslag te vervaardigen. In het blad tevens een interview met Eric. Klik HIER om het interview te lezen.


KUIFJE

In het kader van de verjaardag van Kuifje werd Eric geïnterviewd door Metro.


VILTJES

Van de omslagillustratie werden in beperkte oplage viltjes gedrukt. Klik op de afbeelding voor meer info en een bestellijst.


POP-UPWINKEL

Tot 20 januari had Studio Coolen samen met Nieuwe Gracht Producties een pop-upwinkel in de Zijlstraat 57. Klik op de foto voor info, foto's en filmpje.


PORTFOLIO

Ook dit jaar verschijnt er weer een Coolenportfolio-magazine.

Klik op de afbeelding.


GELUKKIG NIEUWJAAR!


DECEMBER 2018  

SIGNEERSESSIE

27 december signeerde Eric Heemstede doe- en spelboeken bij boekhandel Blokker in Heemstede.

ANTITHESEPRIJS

Dit jaar was het de beurt aan Eric om de Antitheseprijs door te geven aan iemand van zijn keuze. Die iemand is Martin Busker. Waarom? Klik op de afbeelding.Eric is cultuurambassadeur van:

Laurenskerk Alkmaar: het Stripboek (2018). Klik op de afbeelding.Boek en expositie over Glasgow en Haarlem. Exposities in Thistle Gallery te Glasgow en bij Kanis Kunst en Lijsten in Haarlem. In samenwerking met Paul Murdoch en Neetah books. KLIK OP DE AFBEELDING.