NIEUWSARCHIEF 1

FEBRUARI 2015


LIBER AMICORUM L.H. WIENER

22 februari vond in Sligting de presentatie plaats van het Liber Amicorum voor Lodewijk Wiener. Een prachtig gebonden boek. Alle medewerkers kregen een exemplaar en lieten dit door Wiener signeren. In het boek een aantal Coolenillustraties. Erg leuk hoofdstuk: de Wiener/Haarlem-fietstocht. O.a. langs het Ampzingbeeld.

Vanaf 27 februari is het boek in de winkels verkrijgbaar.


AANKONDIGING


GRUNBERG/FRENCKEN/COOLEN

Vanaf eind april verkrijgbaar: De Man Zonder Ziekte-piëzografie en extra's in luxe map. Gesigneerd door Arnon Grunberg, Mylou Frencken en Eric. Genummerd en gepreegd. Kijk hier voor alle informatie en een reserveringslijst.HAARLEMSE HOTELDAG-BROCHURE

Vanaf 1 maart gratis verkrijgbaar bij de deelnemende hotels. 


LIZZY 

Dit voorjaar verschijnt het boek LIZZY van Peter Hammann. Het levensverhaal van Lizzy Krelage aan de hand van haar WO2-dagboeken.

Bies van Ede schrijft gedichten, Eric maakt de illustraties en Henk Tijbosch verzorgt de vormgeving/opmaak.
Het boek krijgt dezelfde opzet als GASTON, Een Haarlemse Zoektocht Langs Chemin Des Dames.
LIZZY en GASTON zijn twee boeken uit een reeks van drie. Deel drie verschijnt in 2016.
Hieronder een ontwerp voor het omslag.


HOFJESKRANT

Paginavullende illustratie bij een gedicht van Bies van Ede voor de jubileum-uitgave van de hofjeskrant. Verschijnt eind maart.


I.M. WIM VAN DER PUTTEN

Eén van de beste Haarlemse tekenaars is overleden: Wim van der Putten. Wim werkte jaren voor de gebroeders Das en vervaardigde talloze illustraties van Haarlemse bouwwerken. Wim was een bescheiden man, aardig en zeer behulpzaam. Kreeg nooit de publieke aandacht die hij zeker verdiende. Onderstaand één van zijn juweeltjes: De Fokker Spin bij de Bavo. Mocht u een exemplaar in bezit hebben, kijk dan even naar de vliegtuigstaart. Wim verklapte  ooit dat hij in de eerste druk per ongeluk een fout maakte. I.p.v. Spin staat er Snip geschreven.


PRESENTATIE ALKMAARS STADSGEZICHT

Presentatie bij Kanis Kunst en Lijsten door de voorzitter van historische vereniging Alkmaar. Filmpje door Henk Tijbosch.


OPEN HOTELDAG

De illustraties voor de Open Hoteldagbrochure zijn bijna klaar. Klik op het plaatje voor alle illustraties tot nu toe.


BAVO ILLUSTRATIES

Voor een omvangrijke opdracht werkt Eric de komende maanden aan een reeks Bavo-illustraties.


DICHTLIJN 

De Haarlemse Dichtlijn vroeg een aantal Haarlemse muzikanten een gedicht op muziek te zetten. Eric bewerkte een gedicht van Marten Janse en maakte daar tevens een animatiefilmpje bij.


JANUARI 2015


KAARTEN

De afgelopen jaren zijn er veel Coolen-ansichtkaarten verschenen. Klik op de afbeelding voor een overzicht.


ZAMEL JOU

Ontrafel het geheim van de vrouw in/met de bundel Zamel Jou. Tekst van Joris August Verdonkschot. Verschijnt begin februari. Het ideale cadeau voor Valentijnsdag. Klik op het plaatje voor meer informatie. Filmpje door Henk Tijbosch.


STADSGEZICHT ALKMAAR

Van juni 2014 t/m januari 2015 werkte Eric, in opdracht van Kanis Kunst en Lijsten Alkmaar, aan een groot stadsgezicht van Alkmaar. De illustratie is circa 1.25 meter lang en verschijnt in een dag- en nachtversie. Klik op het plaatje voor meer informatie.


OPEN HOTELDAG

De eerste hotel-illustratie voor de Open Hoteldag 2015. Het worden uiteindelijk 10 verschillende hotel-illustraties die in een brochure verschijnen.

Klik HIER voor de overige hotel-illustraties (tussenstand)


ZICHT OP SPAARNDAM

De afgelopen en komende weken werkt Eric in opdracht o.a. aan een Zicht op Spaarndam. Volg hier de totstandkoming. Klik op het plaatje.


GERARD SMIT

Teken-accesoireswinkel Gerard Smit aan de Gedempte Oude Gracht bestaat 90 jaar. De eigenaresse vroeg Eric jubileum-illustraties te maken.


KRELAGE

Eén van illustraties voor het WO2boek over Lizzy Krelage van Peter Hammann.


EERSTE STUDIE/SCHETS

De eerste studie/schets voor een in 2016 te verschijnen boek.


CHARLIE HEBDO

Het Haarlems Dagblad vroeg daags na de aanslag op Charlie Hebdo een aantal Haarlemse tekenaars een illustratie te maken. Eric kon er drie uit zijn potlood persen. De Jezus-illustratie werd geplaatst.


MATCHBOOX W.F. HERMANS

In 2014 verscheen bij uitgeverij Matchboox: MULISCH EN DE REVOLUTIE van Nop Maas en Eric, het tweede deel van een uiteindelijke vierdelige reeks. Bijgaand enkele plaatjes uit het dit jaar te verschijnen deel drie: HERMANS EN HET ZELFMEDELIJDEN.

Deel één is getiteld: REVE EN DE DOOD en verscheen in 2013.


BAVO-WINKEL

Bij de Bavowinkel aan de Grote Markt zijn de A3-piëzografieën van het Haarlems Stadsgezicht te koop. Met en zonder lijst. De reeks is momenteel aangevuld met een winterversie.


TASJES

Na de Bavo-winkel aan de Grote Markt heeft nu ook de Kennemer Boekhandel aan de Kleverparkweg tasjes laten bedrukken met illustraties van Eric.


ALBERDINGK THIJM

Eric maakt momenteel een aantal illustraties voor de jubilerende toneelvereniging Alberdingk Thijm.


BETEUGELING VAN HET VERKEER

Eerste illustratie voor de nieuwe reeks in de Haarlemmer: Haarlem In Beeld. Op de afbeelding het beeld De Beteugeling van het Verkeer aan de Delftlaan te Haarlem. De illustratie is verkrijgbaar als piëzografie op A2 en op A3-formaat.


KRELAGE

Medio maart verschijnt het boek KRELAGE van Peter Hammann. In dit boek aandacht voor het dagboek van mw. Krelage dat zij tijdens de tweede wereldoorlog schreef. Eric vervaardigde de illustraties.


SPAARNDAM

 Bijgaand de eerste studies voor een 1.25 meter illustratie van een Zicht op Spaarndam die Eric in opdracht vervaardigt.nov/dec 2014


SERIOUS REQUEST

Eric werd voor een aantal Serious Request-acties gevraagd. Aan twee daarvan verleende hij zijn medewerking:

- Ontwerp een litho, een initiatief van antiquariaat De Vries en De Vries.

Het eerste exemplaar werd van de drukpers gehaald door Frieda Mulisch.

De totale opbrengst was 2500 euro.

- Pimp een augurkenblik tot lamp, een initiatief van ByDennis/Daily Living.

De lampen werden geveild door Giel Beelen. Eric's lamp bracht 250,00 euro op en werd eigendom van café Wigbolt.

Klik hier voor alle informatie en afbeeldingen. 


GEVELSTEEN HENK VIJN

13 december werd de Henk Vijn-gevelsteen in de gevel van molen de Adriaan onthuld. Een eerbetoon aan Henk vanwege zijn inzet en vele initiatieven voor Haarlem (oa herbouw molen de Adriaan) en voor zijn 80ste verjaardag. 

De steen is gemaakt door Jan Hilbers naar een ontwerp van Eric en is een initiatief van Martin Busker. Kijk bij GALERIJ voor meer foto's van de totstandkoming en de onthulling.


HAARLEM KERST/NIEUWJAARSKAARTEN 2015

De nieuwe Coolen-Kerst/Nieuwjaarskaarten zijn verkrijgbaar . De set bestaat uit drie verschillende kaarten (A6-formaat) en kost 4,00 euro. KLIK HIER.


COC SONGFESTIVAL

6 december vond de 20ste editie van het COC-songfestival plaats in theater de Parade in Den Bosch. Dit jaar vroeg COC Kennemerland aan Hans Vos en  Eric de inzending van dit jaar te schrijven. Het lied: WELKOM AAN DE START werd gezongen door Evelien Hofhuis en Yannou Tamis. De vocalisten werden begeleid door Hans Vos, Alain Timmers en Eric. Het lied eindigde op de zesde plaats (van de 13 inzendingen). Bekijk hier het videoverslag van Margreet Dolman.


WINTERSTADSGEZICHT

De nieuwste editie van het Haarlem stadsgezicht. KLIK HIER voor meer info.


VERJAARDAG VAN DE STAD

23 november wordt Haarlem 769 jaar. De verjaardag van de stad wordt ieder jaar gevierd met een stadswapen-ontwerpwedstrijd voor groep 6 van de Haarlemse basis-scholen. De jury bij deze wedstrijd bestond ook dit jaar weer uit Michaëla J. Bijlsma, Richard Stekelenburg, Peter Hammann en Eric J. Coolen. Wethouder Jack van der Hoek vulde de jury aan. 26 november werden de winnaars bekend gemaakt tijdens een feestelijke ochtend op het stadhuis. Met poppenkast van Michaëla Bijlsma en wethouder van der Hoek en optredens van het Ampzing Genootschap en Sjamke de Voogd.


STADSPLATTEGROND HAARLEM 2052

Eric werkt momenteel met Michaëla J. Bijlsma (Nieuwe Gracht Producties) aan het nieuwe boek van stadsbouwmeester Max van Aerschot : Stadsplattegrond Haarlem 2052. Het boek verschijnt medio maart 2015. Klik op het plaatje voor meer informatie.


MATCHBOOX

Eind 2014 verschijnt het tweede deel uit de vierdelige reeks literaire mini-documentaires van Reve-biograaf Nop Maas en Eric bij uitgeverij Matchboox. Het tweede deel gaat over Harry Mulisch. De illustraties voor deel drie, W.F. Hermans, worden momenteel ingekleurd.


ELSWOUT/ORANGERIE

De illustraties van de Orangerie die Eric vervaardigde voor het boek over landgoed Elswout (uitgeverij Loutje) zijn nu ook verkrijgbaar als piëzografie en ansichtkaarten. Kijk bij WINKEL bovenaan de pagina.


LAND IN ZICHT

Vers van de pers: Land in Zicht. Langgerekte illustratie van de nieuwe Haarlemse wijk Land In Zicht. De illustratie (circa 2 meter) hangt als piëzografie bij de opdrachtgevers in de huiskamer.


LAATSTE RAAM

26 november werd het zesde en tevens laatste Bakenesserkerkstrip-glas-in-lood-raam onthuld. Het laatste raam werd ontworpen door Joost Swarte. De eerste vijf ramen zijn ontwerpen van Gerrie Hondius, Roel Smit, Hans Klaver, Theo v.d. Boogaard en Eric J. Coolen. De ramen werden vervaardigd door glas-atelier Schmit uit de Vijfhoek. Klik op IN DE OPENBARE RUIMTE of op PERS bovenaan deze pagina voor de foto's van de eerdere onthullingen.