NIEUWSARCHIEF 3


SEPTEMBER/OKTOBER 2015

HILARIUS 100 JAAR

Afgelopen maand bestond het Haarlemse bedrijf Hilarius 100 jaar. In opdracht van ABN/AMRO tekende Eric twee jubileumillustraties die als piëzografie werden uitgereikt. Op de illustratie staan het huidige bedrijfspand en de eerste vrachtwagen van het bedrijf (medio 1925).


HAARLEM KAARTENDOOSJE BAVO-EDITIE

Na de Haarlem In Klare Lijnexpositie bij Galerie Gemund verschijnt er een aangepaste editie van het Haarlem Kaartendoosje. Te koop in de Bavowinkel aan de Grote Markt en via deze site. Drie kaarten uit de eerste editie zijn vervangen door nieuwe (onderstaande) kaarten. Klik hier voor een bestellijst


ALKMAARBOEK

Deze maand verschijnt de jubileumuitgave van Historische Vereniging Alkmaar: ALKMAAR UIT DE KUNST. Een overzicht van Alkmaarse stadsgezichten door historische en hedendaagse kunstenaars. De twee Alkmaar stadsgezichten van Eric zijn in het boek opgenomen.


BAVO-STRIPBOEK

Tijdens de Haarlemse Stripdagen 2016 verschijnt het stripboek: 

DE BASILISKEN SLAAN TOE! 

Een Bavo-mysterie geschreven door Aad Peters en getekend door Eric J. Coolen, in opdracht van

Vrienden Van de Grote Kerk.

Het boek verschijnt in drie edities. A4-formaat in paperback, hardcover of als luxe editie.

 

Aad Peters en Eric  begonnen medio maart 2015 met de voorbereidingen voor het boek. 

In de Bavo is tot eind oktober een expositie van/met enkele illustraties uit het boek te zien.

Volg hier de totstandkoming en werp een blik achter de schermen. Klik op het plaatje.


IMKERIJ HAARLEM

Voor de imkerij Haarlem tekende Eric een aantal logo's. Klik op het plaatje voor de webstek van imkerij Haarlem.


ZIN

Deze maand verscheen de ceedee ZIN van de Biessessies. Een muzikaal project op initiatief van Bies van Ede. Talloze Haarlemmers werkten mee aan dit project. Boudewijn de Groot, Eric van Muiswinkel, Josee Koning eva. Eric schreef met Arthur Alphenaar de muziek bij twee liedteksten van Bies.


LAND IN ZICHT

Deze maand kwam het grote persoonlijke stadsgezicht (1.80 cm) gereed in opdracht van twee bewoners van de wijk Land In Zicht. Het eerder getekende stadsgezicht werd aangevuld met stripportretten van de drie gezinsleden. Tevens tekende Eric de drie appartementencomplexen die momenteel aan de rand van de wijk worden gebouwd.


HAARLEM e.o. IN EEN DOOSJE. 

Verkrijgbaar gedurende de Haarlem in Klare Lijn-expositie: . 12 verschillende kaarten en een boekje. 10,00 euro. Klik op de foto voor meer info en een bestellijst.


GALERIE GEMUND

5 september om 16:00 uur opende wethouder Joyce Langenacker de Haarlem In Klare Lijn-expositie in Galerie Gemund aan de Kleine Houtstraat 48. Marc Hanou als de ultieme spreekstalmeester/quizmaster en het Ampzing Genootschap als muzikale omlijsters. Het was een prachtig feestje. De expositie is t/m 7 oktober te bekijken. Naast de Coolen-piezografieën (vrijwel allemaal in bruikleen gegeven door de eigenaars), beeldjes van Hannie Coolen en de Haarlemse Nachtjas van Michaëla Bijlsma. Foto's door Annemarie Mast van Precies In Beeld.


AUGUSTUS 2015

A-MAG

De hotel-illustraties van Eric in het Amsterdamse A-Mag.


TITANIC

Omslag Uitbijlage Haarlems Dagblad. De illustratie die Eric vervaardigde voor de musical Titanic. 


Haarlem in Klare Lijn

Expositie van Eric Coolen (Haarlem, 1965)  in Galerie Gemund.

De Haarlemse illustrator Eric Coolen exposeert van 5 september tot en met 7 oktober met piëzografieën van de Haarlemse binnenstad. 
De rake contouren en scherpe vormen van Haarlemse panorama’s zijn impressies van Haarlem bij dag en nacht. 
 
De stijlvorm die Eric als illustrator hanteert is de Klare Lijn. De tekenstijl die algemeen bekend is geworden door Hergé (Kuifje). 
Deze expositie toont een bijzondere blik op Haarlem door een echte Haarlemmer, Eric Coolen. Enkele werken werden speciaal voor deze 
gelegenheid door de eigenaren in bruikleen gegeven en zijn nooit eerder tijdens exposities getoond.
 
Eric Coolen is niet alleen zeer actief en veelzijdig als illustrator, vormgever beeldhouwer, schilder en muzikant maar ook een succesvol  kunstenaar, getuige de kunst en cultuur-publieksprijs “De Olifant” in 2013. 
 
Op de expositie zijn niet alleen illustraties van Eric te zien maar ook, een designstoel van Paul van Zijp, enkele bronzen beeldjes van Hannie Coolen en de door Michaëla J. Bijlsma vervaardigde Haarlemse Nachtjas.
 
5 september vanaf 16.00 uur opent Joyce Langenacker, wethouder te Haarlem, de expositie. Marc Hanou is spreker bij de opening.  
Haarlem in Klare Lijn is te bezichtigen tot en met 7 oktober, in Galerie Gemund Kleine Houtstraat 48 Haarlem. Zie www.galerie-gemund.nl voor meer informatie.

BREDERODE

Voor een komend Ampzing-evenement tekende Eric twee illustraties van de ruïne van Brederode. De illustraties verschijnen als piëzografie en als ansichtkaart. Verkrijgbaas via deze site of bij de ruïne van Brederode. Klik op de afbeeldingen.


BOSCH-GEBOUW

Deze maand vond de overhandiging plaats van de Bosch-gebouwpiëzografie aan de eigenaar van de in het pand gevestigde JIN LAI Wereldrestaurant. Eric maakte de illustratie in particuliere opdracht. De namen van de opdrachtgevers zijn verwerkt in de illustratie. Van de illustraties verschijnen ansichtkaarten. Verkrijgbaar bij Jin Lai.


JULI 2015

ERIC IN DE STORY

Twee pagina's over Eric en zijn werk in de Story van deze week (29 juli). Geschreven door Karel Hille.


HAARLEM VAKANTIEBOEK OP NR.1

Het Haarlem kleur/doe/spel-boek van Nieuwe Gracht Producties is op nr. 1 binnengekomen in de boeken top 10 van boekhandel de Vries in Haarlem.


TEKENEND DOOR ZWEDEN


HAARLEM VAKANTIEBOEK

De eerste druk van het Haarlem vakantieboek was in drie dagen uitverkocht. De tweede druk is vanaf 20 juli weer verkrijgbaar. Reserveren kan hier. Klik op het plaatje.


AFSCHEID MARTIN BUSKER

Voor vertrekkend gemeente-ambtenaar Martin Busker (pensioen) vervaardigde Eric een portret-stempel. Martin is één van de grote namen achter oa de herbouw van Molen de Adriaan. renovatie Janskerk en Bakenesserkerk, gevelstenen, glas-in-loodramen en de paalmutsen. Haarlem gaat Martin vreselijk missen. Het Noord-Hollands Archief gaf Martin een Janskerk/portret-illustratie. Ook vervaardigd door Eric.


GREEN SCREEN

Voor het stripboek waar Eric het komende jaar aan werkt worden momenteel totstandkomings-filmpjes gemaakt door Henk Tijbosch. Gefilmd voor een green screen waardoor het zal lijken of de tekenaar door zijn eigen tekeningen loopt. Het boek verschijnt juni 2016.


WERK IN UITVOERING

In opdracht: het Boschgebouw/Handelspoort/Jin Lai. Hier een paar tussenfases.


JUBILEUM-ILLUSTRATIE KAPEL

Illustratie voor jubileumfeest kapel in Sauerland. Klik op de afbeelding.


ZOMERAANBIEDING

Zwembad de Houtvaart-affiches en TOUR 2015-affiches. Klik op de afbeeldingen.


JUNI 2015

HAARLEM KLEUR/DOE/SPELBOEK

Stichting Nieuwe Gracht Producties presenteert het Haarlem Kleur/Doe/Spelboek. Voor kinderen en volwassenen.

32 pagina's met Haarlemse kleurplaten, Haarlemse spelletjes, Haarlemse raadsels, Haarlemse zoekplaten,

Haarlems recept en een Haarlems lied.

Om de saaie vakantiedagen meer kleur te geven en de heimwee naar Haarlem op uw vakantie-adres te temperen.

De Haarlem-illustraties zijn gemaakt door Eric J. Coolen en de spelletjes/teksten door Michaëla J. Bijlsma.

Ampzing Genootschap-voorzitter Joost Mulder maakte bij iedere pagina een Engelse vertaling. 

Engelstalige toeristen die naar Haarlem komen hebben immers ook recht op een Haarlem Coloring/Game/Activity book.

Het boek (A4-formaat) is vanaf 4 juli verkrijgbaar in de boekhandels, Bavowinkel en VVV. De prijs bedraagt 7,50 euro.

Wilt u zeker zijn van een exemplaar? Reserveren is mogelijk. Klik op de afbeelding voor een reserveringslijst.


HAERLEM JAARBOEK 2014

In het Haerlem Jaarboek 2014 uitgebreid aandacht voor drie Coolen-werken: Torrentiusgevelsteen (duo-productie met Michaëla J. Bijlsma), Bakenesserkerkraam en het ontwerp van de Vijngevelsteen.


HAARLEM IN BEELD

Een half jaar Haarlem in Beeld. Klik op de afbeelding en bekijk de reeks tot nu toe.


JANSKERK/NOORD-HOLLANDS ARCHIEF

In opdracht van het Noord-Hollands Archief maakte Eric een groot stadsgezicht. 10 juni werden twee edities onthuld in de Janskerk. De nachtversie is te zien in het Archief-café aan de Jansstraat. Klik HIER voor alle voorbeelden.


 ALKMAAR IN BEELD

Voor Holland Media Combinatie tekent Eric om de week Alkmaar In Beeld. 

Een stripreeks waarin telkens een ander beeld wordt belicht.

De teksten in de illustraties hebben veelal een actueel onderwerp en zijn bedacht door Eric of door leden van de Facebookgroep: JE BENT ALKMAARDER ALS. 3 juni verscheen de eerste aflevering.


STADSGEZICHT GENT

Het nieuwste stadsgezicht dat deze maand  wordt gepresenteerd in Gent. Dag- en nachtversie. Klik op het plaatje voor alle voorbeelden.


SPORT SPECIAL PRESENTATIE

4 juni vond de presentatie plaats van SPORT SPECIAL TOUR 2015-editie in het Spoorwegmuseum te Utrecht. De illustratie die Eric voor het blad maakte, diende als onthullingsgeschenk. Het eerste exemplaar overhandigde Eric aan Henk Westbroek. Het Ampzing Genootschap verzorgde de muzikale omlijsting.


 HALVE EEUW

50!


 MEI 2015

TOUR DE FRANCE 2015

In opdracht van wielermagazine Sport Special tekende Eric een omslag-illustratie voor het Tour de France 2015-blad. De illustratie is qua stijl en sfeer geïnspireerd op affiches uit de jaren 30. Klik HIER voor meer informatie en een bestellijst voor affiches enz.


TOUR DE FRANCE MAGAZINE

Tussenfases voor een wielermagazine-omslag.


POP-UP HUWELIJK

Eric gaat zelden in op huwelijkskaart-illustratieverzoeken. 

Als het daarentegen een leuke opdracht is, doet hij het graag. 

Deze maakte Eric afgelopen maand. Mag nu getoond worden want de kaarten zijn inmiddels verstuurd. Het bruidspaar wilde 

een pop-upkaart. Bijzonder en leuk!


VOORBEREIDINGEN

Deze maand is Eric begonnen met het storyboard voor een boek dat juni 2016 verschijnt. Nadere info volgt.


LOF- EN SOFPRIJS DER NEDERLANDSE TAAL

Ook dit jaar werd Nieuwe Gracht Producties (Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen) door Stichting Nederlands gevraagd de kunstwerken bij de Lof- en Sofprijs der Nederlandse taal vervaardigen en uit te reiken.

Eerder maakten Michaëla en Eric de Lofprijzen voor Martine Tanghe, Herman Finkers en Henk Hofland. Dit jaar ging de lofprijs naar:  Lucinda Dirven, Emilie van Opstall, Mieke Koenen en Piet Gerbrandy. De sofprijs ging naar: Jan Paternotte en Werner Toonk. De uitreiking vond plaats  in Amsterdam.

Onderstaand een overzichtsfilmpje van 2010 t/m 2015.


AMPZINGBIER

Eric tekende drie etiketten voor het Ampzingbier. Henk Tijbosch verzorgde de vormgeving en de opmaak. Het Ampzingbier verschijnt ism brouwerij het Uiltje en Stay Okay. De presentatie van de eerste fles vond 16 mei plaats in Stay Okay Haarlem.


HET NIEUWE DROMEN

Eric werd gevraagd een bijdrage te leveren aan het Nieuwe Dromen-project. Klik op de afbeelding voor alle informatie en de bijdrage. 


Stadsgezicht Noord-Hollands Archief

De afgelopen vier maanden werkte Eric aan een groot stadsgezicht (2.10 meter) van en voor het Noord-Hollands Archief. In het najaar volgt de onthulling. Tot die tijd mogen we niets van de illustratie tonen.


FNV

In opdracht van de FNV tekende Eric een aantal illustraties van het voormalige FNV-pand aan het Frans Halsplein. Klik op de afbeelding voor alle tussenfases en edities.


BOUDEWIJN DE GROOT

Eric wordt bedankt achterop de hoes van de nieuwe Boudewijn de Grootceedee. Begin dit jaar vroeg Boudewijn aan Eric de voorzijde van de hoes te tekenen. Uiteindelijk is toch voor een foto gekozen. Terechte keuze. Binnenkort zijn de illustraties hier te zien.


 

MAART /APRIL 2015

LIZZY IN MUSEUM HAARLEM

Er is momenteel een bescheiden doch bijzonder fraaie expositie over het Lizzyboek en de familie Krelage te zien in Museum Haarlem (tegenover het Frans Halsmuseum).


PRESENTATIE LIZZY

23 april vond de presentatie van het Lizzyboek plaats in een bomvol Noord-Hollands Archief. Burgemeester Bernt Schneiders overhandigde het eerste exemplaar aan het achter-achterkleinkind van Lizzy Krelage. Roepnaam van het meisje: Lizzy. Mooi! Meer informatie over het boek op www.indeblijedruk.nl


VADER EN DOCHTER IN DE HRLM


LIZZY

Het nieuwe boek van Peter Hammann gaat over het WO2dagboek van Lizzy Krelage. Een prachtige uitgave waaraan is meegewerkt door Bies van Ede, Henk Tijbosch en Eric. Klik op het plaatje voor een reserveringslijst van de luxe editie.


HERMAN VAN VEEN op DE WALL OF VEEN

De directeur van theater de Lampegiet te Veenendaal bedacht voor zijn theater een Wall Of Veen. Hij vroeg Eric daar de illustraties voor te maken. 9 april werd het eerste portret onthuld door, heel toepasselijk, Herman van Veen. Eric overhandigde hem na de onthulling een map met tussenfases, schetsen en portretillustratie.


VIER GROTE SCHRIJVERS

Missie geslaagd! De opening van de MatchBoox-expositie door L.H. Wiener 2 april in de OBA was eigenlijk de verrassingspresentatie van de Wiener-MatchBoox: het laatste deel uit de Vier Grote Schrijvers-box. Na maanden van volledige geheimhouding konden Nop Maas en Eric eindelijk hun werk tonen.
Tot op het laatste moment wist Wiener van niets. Na zijn expositie-openingstoespraak ontving een verraste Wiener zijn MatchBoox en onthulde hij zijn eigen vitrine.

De expositie in de OBA (4e etage) is tot eind mei te bezoeken. U vindt de OBA aan de Oosterdokskade te Amsterdam.


Klik op de afbeelding


Klik op de afbeelding voor meer info.


LIZZY KRELAGE

Alle illustraties voor het Lizzy Krelage-boek zijn klaar. De opnames voor de DvD die bij het boek verschijnt zijn eveneens afgerond.


GASTON

Mooi artikel over het Gastonboek in maandblad De Groote Oorlog.


LOF- en SOFPRIJS

Ook dit jaar zijn Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen door stichting Nederlands gevraagd de Lof en Sofprijs der Nederlandse taal te vervaardigen. De voorbereidingen zijn in volle gang.


OTTERSPEER

3 maart ontving Hermans-biograaf Willem Otterspeer uit handen van Casper Luckerhof het eerste exemplaar van de W.F. Hermans-prentenmap met illustraties uit de MatchBoox-uitgave Hermans en het Zelfmedelijden (Nop Maas/Coolen).

Foto's door Bies van Ede. 


HOLLAND HERALD

De illustraties die Eric vervaardigde voor de Haarlemse Hoteldag verschijnen in de april-editie van de Holland Herald. De illustratie van Stempels kreeg speciaal voor de gelegenheid een aanvulling. Opmaak van de advertentiepagina door Henk Tijbosch.


SPAARNDAM

Exclusief verkrijgbaar bij Kanis Kunst en Lijsten in de Cronjéstraat: Zicht op Spaarndam-piëzografie 1.25 editie. Incl. lijst. 10 exemplaren. Gesigneerd en genummerd. (Naam en jaartal in het voorbeeld hieronder staan niet op de piëzografie).


L.H. WIENER PIËZOGRAFIE

Literair Haarlem vroeg stadsdichter Nuel Gieles een gedicht voor jubilerend schrijver L.H. Wiener te schrijven en Eric hier illustraties bij te maken. Het geheel werd als piëzografie aan de schrijver overhandigd tijdens een feestelijke avond in de Janskerk.


HAARLEMJAS

Tijdens de Haarlemse Hoteldag 1 maart staat de Haarlemjas die Michaëla J. Bijlsma van, met Coolen-illustraties bedrukte stof, vervaardigde te zien bij Stempels aan het Klokhuisplein.HAARLEM e.o. IN EEN DOOSJE. 

Verschenen bij de Haarlem in Klare Lijn-expositie: . 12 verschillende kaarten en een boekje. 10,00 euro. Klik op de foto voor meer info en een bestellijst.