NIEUWSARCHIEF 4

MAART/APRIL 2016

BLAUWE TRAM

Illustratie voor omslag van het boekje over de blauwe tram geschreven door A.L. Snijders.

SPAARNEDUIN MAKELAARS

Unieke actie. Spaarneduin makelaars biedt de eerste tien huiskopers een huisillustratie van Eric aan.


AFFICHE HAARLEMMERHOUTFESTIVAL

De organisatie van het oudste festival van Haarlem vroeg Eric het affiche voor dit jaar te ontwerpen.

Klik HIER voor de hele reeks.


SPAARNDAM

Illustratie van het nieuwe restaurant de Kolk (van Daisy Knoef en Patrick Holla) te Spaarndam. Getekend in opdracht van de Kolkbewoners


CARLTON

Opdrachtillustratie voor afscheid van manager Carlton Hotel.


FRANKRIJK

Onlangs afgerond en onthuld: illustratiereeks voor bewoners van een pand ergens in Frankrijk.


TERUG IN HAARLEM VERJAARDAGSKALENDER

26 maart vond bij Kanis Kunst en Lijsten in de Cronjéstraat de presentatie plaats van de Terug In Haarlemkalender (van Ede/Coolen) en de nieuwe serie Haarlem stadsgezichten (Coolen).

De onthulling/presentatie werd verricht door

de wethouder van cultuur: Jur Botter.

Bies van Ede speelde met enkele Ampzingleden en gastmuzikanten (Michaëla J. Bijlsma en Jeroen van Ede) 6 liedjes van/uit

de Terug In Haarlemkalender.

De overheerlijke Haarlemhapjes werden verzorgd door BorrelBites van Marjolein en Edwin van Nieuwpoort. Klik op de afbeelding.


TERUG IN HAARLEM KALENDER en WENSKAARTEN

Ter gelegenheid van tien jaar Ampzing op de Groenmarkt verschijnt de Terug In Haarlem Verjaardagskalender. 

Twaalf maanden vol werk van de twee erepenninghouders van het Ampzing Genootschap:  Bies van Ede en Eric J. Coolen. Een kalender met nieuwe en bestaande Haarlem illustraties van Eric en teksten van Bies; gedichten en liedteksten die hij de afgelopen tien jaar voor het Ampzing Genootschap schreef. 

Hier en daar is in de tekeningen een Ampzingbeeld verstopt.

Zoekt en gij zult vinden!

Klik op de afbeelding voor meer info.

 


OPNAMES

In de studio van Jan-Paul van der Meij te Wijk aan Zee opnames maken voor totstandkomingsfilmpjes van/bij het Bavostripboek. Met Neil Russell op basgitaar.


FEBRUARI 2016

BOSSE

Onlangs afgerond. Particuliere opdracht van bewoners voormalig Bosse-pand aan de Nieuwe Gracht. Bosse was tot 1986 de bekendste kolenboer in Haarlem. Klik op de afbeelding voor alle edities. 


AMPZINGBEELD 10 JAAR

In 2006 vervaardigde Eric namens het Ampzing Genootschap een bronzen borstbeeld van Samuel Ampzing. Het beeld staat op de Oude Groenmarkt. 2016 is een jubileumjaar. Klik op de afbeelding.


VERTREKKEND RAADSLID

Vertrekkend CDA Heemskerkraadslid Ekke Visser kreeg van zijn fractiegenoten bij zijn afscheid een Coolen-stripportret.


JOHNNY REP CLASSIC

Eric werd gevraagd het affiche te ontwerpen voor de Johnny Rep Classic: de Ronde Van Texel. Klik op de afbeelding voor de totstandkoming.


MISHAËL LOPES CARDOZO

Portretoverhandiging aan Mishaël met Kim Bergshoeff.


AFSCHEID WETHOUDER

Vertrekkend wethouder/loco-burgemeester Jack van der Hoek gebruikte de illustratie die Eric van hem maakte op zijn afscheidsuitnodigingskaarten. Burgemeester Bernt Schneiders overhandigde Jack tijdens zijn afscheidsreceptie 3 februari een piëzografie van de illustratie.


SPAARNDAM 2

Zicht op Spaarndam (Slaperdijk-editie). Verkrijgbaar in diverse afmetingen en edities. Klik op het plaatje.


Waar staat CoolenMolen nr.2 in februari? Klik op de afbeelding.


KUIFJE-PASTICHE VOOR VISHAL

Vorig jaar werd Eric door de medewerkers van de Vishal gevraagd een illustratie/piëzografie te vervaardigen als afscheidscadeau voor vertrekkend zakelijk coördinator Cilia Tel. 1 februari vond de officiële uitreiking plaats. Eric tekende een pastiche van een Kuifjeomslag. Klik op de afbeelding voor alle edities.


JANUARI 2016

VERBEELDING

De Haarlemse Dichtlijn vroeg illustratoren een gedicht van een dichter van De Haarlemse Dichtlijn te ‘verbeelden’. 26 januari werden alle verbeeldingen gepresenteerd bij Tour de France aan het Spaarne. Eric verbeeldde het gedicht: Landgoed Beeckestijn van Riet van Schie. Klik op de afbeelding voor de illustraties en een filmpje.


GASTON

23 januari hielden de makers van het WO1Gastonboek voor de vierde maal een muzikale lezing over het Gastonproject. 

Ditmaal bij 1914/1918 vereniging The Western Front Association in de Meern. Met Joost Mulder, Alain Timmers, Jan Beenen, Henk Tijbosch en Eric J. Coolen.


MAXIBEL

Wethouder Economische Zaken Joyce Langenacker bracht een bedrijfsbezoek aan Maxibel bv. 

Jonge schoolverlaters krijgen in dit bedrijf de kans krijgen hun talenten te ontplooien. 

Directeur Marco Post doet zoveel mogelijk zaken in en met Haarlemmers. De wethouder kreeg tijdens haar bezoek een illustratie vervaardigd door Eric J Coolen.


HAARLEMSE DICHTLIJN

project: Verbeelde Verzen/Getekende Gedichten. 

De Haarlemse Dichtlijn vroeg illustratoren een gedicht van een dichter van De Haarlemse Dichtlijn te ‘verbeelden’. 

 

Deelnemende illustratoren: Eric J Coolen, Hans Klaver, Ingrid Joustra, Alex van Koten, Michiel Offerman, Marijn van der Wateren en Sophie Andriesse. 

Deelnemende dichters: Peter van de Berg, Maria van Oorsouw, Jarl van Maltha, René Vis, Riet van Schie, Liesbeth de Kat en Peer van den Hoven.

Presentatie: 23 januari in Tour De France aan het Spaarne.

 


KUNSTCANON OP NR.1

Al drie dagen na de presentatie stond de KunstCanon van Haarlem op nr. 1 in boekenverkoop Top 10 van boekhandel de Vries.


PRESENTATIE KUNSTCANON VAN HAARLEM

Onder overweldigende belangstelling werd zondag 17 januari de KunstCanon Van Haarlem gepresenteerd bij boekhandel de Vries.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Dane Clarke.

De KunstCanon van Haarlem is geschreven door Kim Bergshoeff. Illustrator Eric J. Coolen vervaardigde 80 illustraties en Henk Tijbosch verzorgde de vormgeving. Het boek is een uitgave van In De Blije Druk.

Klik op de foto voor een fotoverslag en meer informatie.


HAARLEMS DAGBLAD 12 januari


HAARLEMSE KOPSTUKKEN

In 2016 tekent Eric voor BuijzePers een nieuwe wekelijkse reeks met als titel: Haarlemse Kopstukken.

4e HAARLEMSE BOEKENGALA


KUNSTCANON VAN HAARLEM

Presentatie 17 januari. Klik op de afbeelding.


DECEMBER 2015

STUDIO COOLEN WENST U:


COC FESTIVAL

Ook dit jaar deden Hans Vos, Alain Timmers en Eric mee aan het COC-songfestival. Ditmaal met zangeres Sjamke de Voogd. Missie was hoger te eindigen dan de zesde plaats van vorig jaar. Het festival vond plaats in de Vereniging te Nijmegen. Het lied eindigde als laatste......Au.


COOLENMOLEN

Vanaf december gaan er Coolenmolens rond in Haarlem. Kaartenmolens met daarin kaartendoosjes gevuld met 10 verschillende Haarlemkaarten en een boekje. Prijs per doosje 10,00 euro. De eerste molen staat bij Staal aan de Gedempte Oude Gracht 46.


PENNING VAN VERDIENSTE

Eric ontving 28 november uit handen van loco-burgemeester Jack van der Hoek de Penning Van Verdienste der stad Haarlem. Een grote eer!


NOVEMBER 2015

BOUDEWIJN DE GROOT IDFA

Michaela J. Bijlsma, Eric en partners waren 21 november, op uitnodiging van Docmakers en Boudewijn de Groot, in Tuschinski bij de première van de docu over Boudewijn: Kom Nader. Michaëla en Eric hebben een kleine bijdrage aan de totstandkoming van deze documentaire mogen leveren. 


HANNIE SCHAFT HERDENKING

Deze maand verscheen de jubileumuitgave van Stichting Nationale Hannie Schaft Herdenking. Eric werd gevraagd een illustratie voor deze uitgave te vervaardigen.
De illustratie is in twee edities verschenen. Te koop als piëzografie en ansichtkaartenset. Een groot deel van de opbrengst gaat naar Stichting Nationale Hannie Schaft Herdenking. Klik op de foto voor een bestellijst,
29 november vindt om 13.00 uur een grote Hannie Schaft herdenking plaats in de Grote of St. Bavo. Inloop vanaf 12.00 uur. Gastspreker is Sybrand Buma.


OVER DE ZIN VAN HET LEVEN

16 november vond op de Algemene Begraafplaats Heemstede de boekpresentatie plaats van Karel Hille (Karel schreef dit jaar twee pagina's over Eric in Story). Zijn nieuwste boek heet: Over De Zin Van Het Leven. Eric mocht hieraan een bescheiden bijdrage leveren. Mooie middag gepresenteerd door Anita Witzier.


ONTHULLING SPAARNEHAL

Zondag 15 november vond de onthulling plaats van de grote Spaarnehalillustratie die Eric in opdracht van SRO maakte.


GOEDE VRAAG

Het Haarlems Dagblad van 14 november zoekt Zwarte Piet.


SIGNEERDAG

Iedereen die het HAARLEM SintKerst Kleur/Doe/Spelboek heeft besteld kan donderdag 19 november hem/haar bestelling komen ophalen in restaurant Staal aan de Gedempte Oude Gracht. De makers van het boek Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen (Nieuwe Gracht Producties) zijn daar aanwezig om de boeken te signeren, stempelen en pregen. Sabien Bosman van Staal zorgt voor pepernoten en wintersoep. Heeft u nog geen boek gereserveerd? Er is die dag een kleine voorraad boeken bij Staal. Wilt u zeker zijn van een exemplaar, vul dan het bestelformulier in op www.nieuwegrachtproducties.nl


STADSWAPEN

11 november. Het jureren van de jaarlijkse stadswapenontwerpwedstrijd in de Gravenzaal van het stadhuis. Juryleden Michaëla BijlsmaPeter HammannRichard Stekelenburg en Eric.


ALKMAAR

Medisch Centrum Alkmaar kocht bij Kanis Kunst en Lijsten twee grote Coolen Alkmaar stadsgezichten. Te zien op de afdeling Radiotherapie 48. 


ORDE VAN DEN PRINCE

Op uitnodiging van de Orde van den Prince trokken de makers (zonder Bies van Ede) van het WO1-boek GASTON naar 4 november naar Den Haag om daar een lezing en optreden in het kader van het boek te vezorgen. Jan Beenen, Alain Timmers, Henk Tijbosch, Joost Mulder en Eric.


UITSLAG KLEURWEDSTRIJD


Uitslag Jeroen GulikerKleurwedstrijd 'Niet voor tere zieltjes':

Het jurycommentaar van Eric Coolen:
Met stomheid geslagen en door ontzag aan het wankelen gebracht: wat een kleurtalent onder de lezers. 18 inzendingen waarvan de één nog mooier dan de ander. Je vraagt je af of mensen niet iets beter te doen hadden. Dit moet dagen hebben gekost. Volgens mij veel inzendingen uit het bedrijfsleven. Nu nog een winnaar kiezen.
De leukste is zonder twijfel die van de groenteboer. Geweldig hoe zij de broekjes van de dames heeft verwijderd en hier Spaanse pepers voor in de plaats heeft getekend. Vitamine D in je snee keeps the dokter away?
De inzending van de opticien is erg origineel. Naast kleuren ook met plastic oogjes en lijm aan de slag geweest. Prachtig!
De fotograaf kon de verleiding blijkbaar niet weerstaan en heeft met photoshop getracht onopvallend gezichten toe te voegen. Gaat niet werken, ik had het direct door.
De lingerieverkoper heeft bij één van de dames een behaatje getekend. Mooi maar waarom?
De Halloweenkleurplaat (van Jan Monnickendam?) vind ik eng. Teveel bloed en hechtingen.

Als aanvulling het commentaar van Eric's Nieuwe Gracht Producties-compaan Michaëla Bijlsma :
Qua techniek is de mozaïek nummer 16 het knapst. Maar niet het mooist. Nummer 7 heeft het fanatiekst gekleurd maar wil met haar commentaar voor watjes leuker zijn dan de schrijver. Maar de mooiste meest stijlvolle vind ik nummer 15. Het eigen toegevoegde, getekende pikante lingerie setje is een blikvanger.

Slotwoord Eric Coolen:
Eigenlijk is er voor mij maar één winnaar mogelijk. De inzending van Suzanne Kors stak er met kop en schouders bovenuit. Fabelachtige mozaïektechniek, feilloze potloodhantering, ritmische patronen, respect voor het originele ontwerp, oog voor kleurcombinaties en niet bang voor het experiment. Kortom, deze vrouw moet zich dagelijks stierlijk vervelen om zoveel tijd in een kleurplaat te kunnen steken. Dit schreeuwt om een prijs!


SEINWEZEN

Nieuwe edities in de Seinwezen-reeks.


Download hier de digitale versie van de Sintkleurplaat uit het Haarlems Dagblad.

Download
Sintkleurplaat uit het Haarlems Dagblad van 04/11/2015
sintkleurkk.jpg
JPEG-bestand 880.7 KB

SINT en KERST in HAARLEM

Vanaf 15 november verkrijgbaar en nu te reserveren: Het Sint/Kerst in Haarlemkleur/doe/spelboek. Klik op het plaatje.


KAARTENDOOSJE 2

Na het Haarlem In Klare Lijn-kaartendoosje is er nu ook het Haarlem In Schets-kaartendoosje verschenen. Klik op het plaatje voor uitgebreide info.


HET SEINWEZEN

Illustratie van het Seinwezen. Voor het eerst in twee jaar weer een eigen werk (geen opdracht) van Eric. Verkrijgbaar als ansichtkaart en piëzografie. Meer info over het Seinwezen: http://www.seinwezen.nl/


OKTOBER 2015

Expositie tijdens de Haarlemse Kunstlijn 2015.

Zaterdag 31 oktober en zondag 1 november van 11.00-17.00.
Westerhoutpark 32 2012 JN Haarlem

Bronzen beelden van Joris August Verdonkschot
Tekeningen van Eric J Coolen 
Poppenspel van Michaëla Bijlsma

De poppenkastvoorstelling (voor volwassenen) vindt plaats op zaterdag 31 oktober om 16.00 uur

“Baaf en Aaf en de kunstenaar met zijn muze”

Spelers: Michaëla J Bijlsma & Lolita Hooglugt


HANNIE SCHAFT

Stichting Nationale Hannie Schaft Herdenking vroeg Eric een spreidpagina-illustratie te maken voor het jubileumnummer van het stichtingblad. Een eervolle opdracht. Onderstaand een deel van de illustratie. De volledige illustratie is eind november te zien.


SRO

In opdracht van SRO tekende Eric een omvangrijke illustratie van de Spaarnehal. De illustratie verschijnt half november. Tot die tijd hier alvast een klein gedeelte uit één van de tussenfases.


NIET VOOR TERE ZIELTJES

Het nieuwste boek van Jeroen Guliker: NIET VOOR TERE ZIELTJES verscheen 15 oktober.

Het boek bestaat uit vlijmscherpe columns en korte verhalen. Iedereen en alles krijgt er genadeloos van langs: o.a. cougars, kakkers, botox, vrouwenvoetbal, Milfs, songfestivalfans en vrouwen die kleurplaten inkleuren. 224 pagina's ouderwets lachen.

Bij de kleurplaten-column tekende Eric een kleurplaat voor mannen.  Meer info op www.jeroenguliker.nl


HAARLEMSE KUNST CANON

De hele maand oktober werkt Eric aan de illustraties voor de Haarlemse Kunst Canon. De Canon wordt geschreven door Kim Bergshoeff en wordt uitgegeven bij In De Blije Druk. Verschijningsdatum: december 2015.


HAARLEM 770

In opdracht van de gemeente Haarlem werkte Eric met Michaëla J. Bijlsma (verhaal/tekst) en Henk Tijbosch (vormgeving) aan een jubileumalbum met plakplaatjes ter gelegenheid van de 770ste verjaardag van de stad. Het album kwam tot stand i.s.m. werkgroep erfgoed. De albums worden uitgedeeld aan de basisscholen die zich hebben opgegeven voor de jaarlijkse stadswapenwedstrijd.


LEVENSVERHAAL

Van maart tot oktober werkte Eric aan onderstaande particuliere opdracht. Een illustratie van 1.50 meter lang met daarop hoogtepunten uit het leven van de opdrachtgevers. Café In Den Uiver vormde het decor. 


NASLEEP WO1 BOEK: GASTON

 Eric en de overige makers van het WO1-boek GASTON, EEN HAARLEMSE ZOEKTOCHT LANGS CHEMIN DES DAMES trokken deze maand vier dagen naar Ieper (BE). Een studiereis in het kader van. een mogelijk vervolg op het boek. De overnachtingen vonden o.a. plaats in het museumhotel The Talbot House. Eric bracht papier en potloden mee.


WAT VERDER TER TAFEL KOMT

Illustraties voor culinair evenement in restaurant de Bokkendoorns.


GEEF JE OM HAARLEM?

Promotie-illustratie voor Historische Vereniging Haerlem. Wordt als flyer verspreid tijdens het Geschiedenis Festival 18 oktober in de Philharmonie.Volg de totstandkoming van het Bavostripboek

DE BASILISKEN SLAAN TOE. Het boek verschijnt juni 2016.