FEBRUARI 2017

DROSTEMANNETJEBOEK

De nieuwste uitgave van Nieuwe Gracht Producties.
DROSTEMANNETJE TERUG IN HAARLEM?!

Kijk-, lees- en spelboek over Droste en het Droste-mannetje. Met veel oude foto's (met dank aan het Noord-Hollands Archief) en reclameplaatjes, weetjes, spelletjes en informatie. Voor volwassenen veel nostalgie, voor kinderen leuke spelletjes, A4 formaat, 44 pagina's, volledig kleur.

Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar de crowdfunding voor de terugkeer van de neonreclame van het Droste-mannetje in de stad.

Beperkte oplage: Meer informatie en-of reserveren:Klik op de afbeelding.

Ook luxe editie verkrijgbaar.


ALKMAAR IN BEELD

In de Alkmaar In Beeldaflevering van deze week aandacht voor Ringers. Wat Droste voor Haarlem was, was Ringers voor Alkmaar: chocolade en cacaofabriek (1905-1970).

AFSCHEID

Artie Ramsodit nam gisteren na zeven jaar afscheid als fractielid van de PvdA Haarlem. De overige fractieleden vroegen Eric een persoonlijk stadsgezicht als afscheidscadeau te tekenen. 6 februari vond de overhandiging plaats. Foto door Martien Brander.


NIEUW

Deze maand nieuw in de webwinkel o.a. Drostemannetje/Cassandrepiëzografieën en Dossier de Koepel. Klik op het plaatje.


GLASGOW HAARLEM CONNECTIE
Het Haarlems Dagblad besteedde een prachtige spreidpagina aan het Glasgow Haarlemproject van Paul Murdoch en Eric.


JANUARI 2017

EARTH HOUR

Dit is de officiële poster voor Earth Hour 2017 van WNF Regioteam Kennemerland. Opmaak Henk Tijbosch. Eric maakte de illustratie.


JA ZUSTER NEE ZUSTER

Eric speelt in de begeleidingsband van de Eglentier Musical Ja Zuster Nee Zuster in het Haarlemmerhoutheater. De zes avondvoorstellingen waren zo snel uitverkocht dat er is besloten een extra (matinee) voorstelling aan de speellijst toe te voegen. Kijk voor meer info en/of kaarten op www.haarlemmerhouttheater.nl

De muzikanten zijn: Maarten Brock, Arthur Alphenaar, Fons Stam, Neil Russell en Eric.


HAARLEMMER VAN HET JAAR

Ieder jaar wordt de Haarlemmer van het jaar gekozen.

De verkiezing is opgezet door de redactie van Haarlems Dagblad om mensen 

die zich hebben onderscheiden over het voetlicht te halen.

De winnaar ontvangt een kunstwerk gemaakt door een Haarlemse kunstenaar.

Dit jaar vroeg de organisatie Eric een stadsgezicht te maken.

Raja Alouani is Haarlemmer van het jaar 2017 geworden.

Tijdens een feestelijke avond in sociëteit Vereeniging verkreeg zij de titel en ontving bijbehorende prijs.


OVERZICHT

Vanaf januari 2017 zullen er regelmatig overzichtspagina's verschijnen op deze website. Bekijk nu het eerste deel van de Klare Lijn-illustraties. Vrij werk en opdrachtillustraties. Verkrijgbaar als piëzografie en/of posters. Klik op het plaatje.


VERSCHOLEN HAARLEM

Op veel afgelegen plekken in Haarlem zijn bijzondere bouwwerken te vinden en in de Spaarnestad liggen ook markante objecten verscholen. In de wekelijkse reeks 'Verscholen Haarlem' zet Eric het komende jaar in de Haarlemmers dat soort bouwwerken en objecten in de schijnwerpers.’ Klik op het plaatje.


PUDDING

Chris Visser heeft 300 wereldleiders aangeschreven met de vraag waar zij persoonlijk nou zielsgelukkig van worden. Chris kreeg heel wat handgeschreven brieven terug en 

de antwoorden waren zo ontroerend mooi dat Chris alle brieven heeft gebundeld in een boek.

Hij vroeg Eric de omslagillustratie te vervaardigen.

Het boek kreeg de prachttitel: Hoe Pudding Gelukkig Maakt.


PORTFOLIO 2017

Eindelijk zelf leren tekenen? 20 januari verschijnt de Eric J. Coolen Portfolio 2017 editie. A4-formaat, volledig kleur 12 pagina's. Met naast overzichtpagina's twee A4-posters en een tekenles. 2,50 per stuk. Op=op. Klik op het plaatje voor een bestellijst.DECEMBER 2016

DROSTEMANNETJE

21 december werd in het ABC Architectuurcentrum de prachtige Leve de Stadsiconen-expositie geopend. 

Hoofdonderdeel van deze expositie is het originele Drostemannetje.

Het 6 meter hoge Droste-mannetje verdween toen de Droste-fabriek gesloten werd. 

Het is teruggevonden en wordt nu in de Egelantiertuin achter het ABC tentoongesteld.

De Drosteillustratie van Eric, met daarop de mogelijke nieuwe locatie voor het Drostemannetje,

is in het ABC op 8 meter groot te zien. Ga gerust een keer kijken. Aanrader.

De poster van de illustratie is in het ABC verkrijgbaar of hier te bestellen. Klik HIER


DROSTEMANNETJE

Ter gelegenheid van de expositie LEVE DE STADSICONEN die vanaf 21 december is te zien in het ABC Architectuurcentrum tekende Eric onderstaande illustratie.
De illustratie zal daar op bijzondere wijze worden getoond. Hoe? Gaat dat zien. De illustratie verschijnt die dag ook als poster (circa A2-formaat). Oplage 100 exemplaren. Prijs: €10,00 euro. Reserveren kan vanaf nu. Klik op het plaatje:


STELLING VAN AMSTERDAM

In opdracht van Provincie Noord-Holland vervaardigde Eric een reeks illustraties van de Stelling van Amsterdam. Klik op de afbeelding.


WIJK AAN ZEE

Eric vervaardigde onlangs op verzoek een dorpsgezicht van Wijk Aan Zee. De illustratie verschijnt als kleurplaat. Hieronder staan een aantal tussenfases.


HEEMSTEDE 2

De illustraties uit de Heemstede in Klare Lijnexpositie zijn momenteel te zien in de etalage van Vulpenspeciaalzaak de Roos aan de Binnenweg te Heemstede. Tevens is daar een speciale editie van de Heemstedekalender te koop. Klik op de afbeelding voor meer info.


WINTERPANELEN

De illustraties op de acoustische panelen bij restaurant de Kolk te Spaarndam zijn vervangen door winteredities. Erg fraai geworden. Gaat dat zien.


SIGNEERSESSIE

Zaterdag 3 december waren auteur Frans van Deijl en Eric tussen 1500 en 1700 bij Muijs om HAARLEM NERGENS ANDERS te signeren.


ETALAGE

In de etalage van Muijs Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht, megagroot Erics omslagillustratie van: Haarlem, Nergens Anders (uitgeverij Loutje). Zaterdag 3 december zijn auteur Frans van Deijl en Eric tussen 1500 en 1700 bij Muijs om te signeren. 

Boeken, posters en viltjes. 


NOVEMBER 2016

PRESENTATIE

De officiële presentatie van HOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN? vond 25 november plaats in museum de Wieger (voormalig woning van dr. Wiegersma) te Deurne. Klik op de foto voor uitgebreide info.

STRIPNIEUWS

In het nieuwste nummer van Stripnieuws, 5 pagina's aandacht voor Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein? 


PROVINCIE NOORD-HOLLAND

Eric werkte de afgelopen maand aan een omvangrijke opdracht van de Provincie Noord-Holland. Nadere info volgt.


PRESENT YOUR START UP

De organisatie van Present Your Start Up vroeg Eric de zeven finalisten te illustreren. Het Haarlems Dagblad plaatste de illustratie paginagroot in de krant.

Jort Kelder reikte een ingelijste editie uit aan de winnende start-up tijdens de finale in de Lichtfabriek.


VERJAARDAG VAN DE STAD

Ook dit jaar maakte Eric weer deel uit van de jury voor de stadswapenontwerpwedstrijd voor basisscholen. 16 november vond de jurering plaats en 23 november werden de winnaars bekend gemaakt in de Gravenzaal van het stadhuis. De overige juryleden waren Peter Hamman, Michaëla J. Bijlsma, Richard Stekelenburg en wethouder Merijn Snoeks.


HAARLEM, NERGENS ANDERS!

13 november vond de presentatie plaats van het boek: Haarlem, Nergens Anders (prachtige uitgave van uitgeverij Loutje) bij boekhandel de Vries. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door burgemeester Jos Wienen. Na afloop signeerden auteur Frans van Deijl en Eric de verkochte boeken. 


GROTE BOEKENMARKT

12 december was Eric te gast op de grote boekenmarkt in de Bavo.


TRAMS

Verschenen tijdens de boekenmarkt in de Bavo: De bibliofiele uitgave: Trams van A. L. Snijders. Eric vervaardigde de illustraties. De uitgave is vrijwel uitverkocht. 


GLASGOW

Eric is momenteel terug in Glasgow. Hij werkt daar o.a. aan een aantal illustraties voor een boek dat april 2017 zal verschijnen.


BOEKENMARKT

Zaterdag 12 november is Eric speciale gast op de Grote Boekenmarkt in de Bavo op de Grote Markt. Eric zal een selectie van alle boeken waar hij aan heeft meegewerkt meebrengen. Tevens zal er een speciale voorverkoop zijn van het boek HOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN? (Wim Daniëls/Eric J. Coolen). Bestellen kan vanaf nu. Klik op de foto.


BOEKPRESENTATIE


MEMORIAL 

Zaterdag 5 november vond de Memorial WO1 Rugbywedstrijd tussen Engeland en  Schotland plaats in Leeuwarden. Schotland won op overtuigende wijze. 

De organisatie vroeg Eric de promotieillustraties, magazine-omslag en bier-etiket te vervaardigen.

De promotieillustraties baseerde Eric op de miltairewervingsposters uit 1916. Op het bieretiket staat Commodore Henderson afgebeeld. Hij had de leiding in het militaire opvangkamp Timbertown bij Groningen in 1916.

Er was een drukke signeersessie na afloop van de wedstrijd, waarbij Eric de familie van Commodore Henderson mocht ontmoeten.  Meer info over de historische Rugby Match: www.rugbymad.nl


OKTOBER 2016

 

KORTJAKJE

Zaterdag 22 oktober werd onder grote belangstelling het Kortjakjebeeld van Michaëla J. Bijlsma en Eric onthuld door de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen. Michaëla kreeg tijdens de onthullingsceremonie de Penning van Verdienste uitgereikt.

Klik op de afbeelding voor een uitgebreid verslag.


ROTTERDAM SPEL- EN DOEBOEK

17 oktober werd in de Rotterdamse bibliotheek het Rotterdam spel- en doeboek gepresenteerd Dit boek is een uitgave van Nieuwe Gracht Producties en werd vervaardigd door Paulina van Hees, Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen. Klik op het plaatje voor meer info.


SEINWEZEN

Zaterdag 15 oktober bestond het Seinwezen 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan verscheen de Seinwezenkalender met illustraties van Eric. De kalender kost 7,50 euro en is alleen verkrijgbaar bij het Seinwezen. 


KORTJAKJE

Overal in Nederland staan beelden die een kinderliedje, sprookje of een versje uit de kindercultuur verbeelden. Zoete lieve Gerritje staat in Den Bosch, de mosselman staat in Yerseke en Hanneke en Janneke staan in Wijchen. Tweeënvijftig beelden staan beschreven in het boekje Daar staat het... , geschreven door Joke Linders naar een idee van vormgeefster Debbie Saul. Zij vertelde dat er van het bekendste kinderliedje, Kortjakje, nog geen beeld in de openbare ruimte staat. 

Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen van Stichting Nieuwe Gracht Producties hebben dit idee opgepikt en uitgewerkt door in een duoproductie een in brons gegoten beeld van Kortjakje te vervaardigen. 

Omdat Kortjakje, hoewel bekend als kinderliedje, eigenlijk gaat over een zeventiende-eeuws hoertje, is de plaats waar het beeld komt te staan zeer toepasselijk, namelijk bij de Waalse kerk op het Begijnhof in de rosse buurt van Haarlem. 

Zaterdag 22 oktober om 12.00 uur wordt het beeld onthuld. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

 

De totstandkoming van het nieuwe beeld is mogelijk gemaakt door: 

Stichting Nieuwe Gracht Producties

De Waalse Kerk

Maxibel BV


ROTTERDAM SPEL- EN KLEURBOEK

17 oktober 2016 verschijnt het leukste Rotterdamboek!

Een unieke uitgave vol spelletjes, raadsels, weetjes, verhalen, liedjes, rebussen, zoekplaten en meer. 

Alles met Rotterdam als onderwerp.

 

Het boek (A4 formaat) telt 38 pagina's.

Geschikt voor kinderen en volwassenen.

Vervaardigd door Michaëla J. Bijlsma, Paulina van Hees en Eric J. Coolen.

Uitgegeven bij Stichting Nieuwe Gracht Producties

 

PRIJS: € 8,50

Klik op de afbeelding voor een bestellijst.


INDUSTRIECULTUUR

Eric ontwierp de affiches voor het IndustrieCultuur-evenement dat in Haarlem en IJmuiden wordt georganiseerd. De affiches zijn momenteel her en der in de twee steden te zien. De affiches zijn verkrijgbaar in basis-editie (zonder tekst). A2-formaat-€ 29,50. Bestellen via madelon@ericjcoolen.nl of bel 023-5273786


WETHOUDER ONTVANGT EERSTE ALKMAAR KALENDER
Zaterdag 8 oktober werd bij Kanis Kunst en Lijsten, tijdens Alkmaar Ontzet, het eerste exemplaar van de Alkmaar Verjaardagskalender in ontvangst genomen door wethouder Anjo van de Ven.
De kalender bevat klare lijn-Alkmaarillustraties die Eric de afgelopen jaren voor Alkmaars Weekblad tekende alsmede twee grote Alkmaar Stadsgezichten die hij voor Kanis vervaardigde.
De kalender kost 10,00 euro en is alleen te koop bij Kanis aan de Laat en via deze site.

VERJAARDAG VAN DE STAD

Ook dit jaar zijn Michaëla J. Bijlsma en Eric (Nieuwe Gracht Producties) gevraagd, in het kader van de verjaardag van de stad Haarlem, een boekje voor de Haarlemse basisscholen te maken. Henk Tijbosch verzorgde de vormgeving.


SEINWEZEN

In opdracht van het Seinwezen heeft Eric de Seinwezenreeks uitgebreid. De volledige reeks wordt eind oktober gepresenteerd.


SIGNEERSESSIE
In het kader van de Bavodag signeerde Eric Zaterdag 1 oktober Bavostripboeken in de Bavo op de Grote Markt.


SEPTEMBER 2016

VOORUITBLIKPRESENTATIE

Zaterdag 24 september was er een speciale vooruitblikpresentatie van  het Antoon Coolenboek en documentaire: HOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN. Waar? Bij MMP ART aan de Zijlweg 62. Met o.a. een expositie van de illustraties uit het boek, muziek van het Ampzing Genootschap, hapjes, drankjes en gastsprekers: WIM DANIËLS en TOON VAN DRIEL.


COOLENMOLEN
De Coolenmolen staat momenteel bij drankhandel Melgers in de Barrevoetestraat 15. Haarlem-kaartendoosjes 10,00 euro per stuk.


STADSGLOSSY HRLM

Het omslag van de nieuwste HRLM is getekend door Eric. De afbeelding toont vertrekkend burgemeester Bernt Schneiders. Bernt nam 14 september het eerst exemplaar in ontvangst.


THEATER ELSWOUT GEOPEND

11 september vond de officiële opening plaats van Theater Elswout van Wijnand Anansi Stomp. 

Een uniek theater voor de hele familie. 

Eric leverde een illustratiebijdrage aan dit prachtige theater.


PRIJSUITREIKING

6 september vond de prijsuitreiking plaats van de Buitenrustbrugkunstwedstrijd in hotel Zuid. 

Wethouder Cora-Yfke Sikkema en Eric maakten deel uit van de jury. Een gesigneerde piëzografie die Eric van de brug maakte diende als hoofdprijs. 

Isabella van Aanholt won de wedstrijd met haar prachtige foto/mozaïek-inzending . Als prijs koos Isabella de nachteditie van de brugpiëzografie. 

Ze wist feilloos waarom Eric een krokodil bij de brug had getekend. Een echte Haarlemse winnares! 

Foto door Herman Herman Opmeer. Gemaakt vlak na de prijsuitreiking.


HEEMSTEDE IN KLARE LIJN

Vanaf 5 september exposeert Eric in het Raadhuis te Heemstede. 12 Heemstede In Klare Lijn-illustraties. Van de illustraties verschijnt tevens een verjaardagskalender. Klik op het plaatje voor de illustraties en een bestellijst.


AFSCHEID BURGEMEESTER

1 september was de officiële afscheidsavond voor/van Bernt Schneiders in de Philharmonie. 

Erics' bijdragen aan dit afscheid waren het ontwerp voor het Berntbieretiket (Jopen) en het ontwerp voor het Bernt glas-in-loodraam (gemaakt door glasatelier Schmit). Het bier is te koop bij Melgers in de Barrevoetestraat.


PREMIER RUTTE ONTVANGT HAARLEMKALENDER

Mark Rutte ontving 30 augustus een Haarlemkalender uit handen van Esther Steenbergen die genodigd was in het Catshuis als blijk van waardering voor haar vrijwilligerswerk bij het Ronald MacDonaldhuis.


ACOUSTISCHE COOLENPANELEN ONTHULD BIJ RESTAURANT DE KOLK

Zaterdag 27 augustus werden bij restaurant de Kolk in Spaarndam onder enorme belangstelling drie grote acoustische panelen onthuld met daarop drie Coolen/Spaarndamillustraties.

De panelen hebben een geluidsdempende werking waardoor een aangename acoustische sfeer ontstaat.

Op onderstaande foto, voor één van de panelen, de twee nieuwe eigenaren van de Kolk: Daisy Knoef, Patrick Holla naast Eric.

 

Van de illustraties verscheen een drie-delige kaartenset. Grote kaarten 29cm x 10cm (A4-lengte).

De kaarten zijn verkrijgbaar bij de Kolk of hier te bestellen. Klik HIER.


BEECKESTIJN

De verstripping Landgoed Beeckestijn, een duoproductie van Riet van Schie en Eric is 

geselecteerd voor de komende expositie (vanaf 10 september) in het landhuis op landgoed Beeckestijn. 

Er zijn daar ook grote ansichtkaarten van het werk verkrijgbaar. De verstripping Landgoed Beeckestijn 

werd medio januari dit jaar in opdracht van de Haarlemse Dichtlijn vervaardigd.

Boek en expositie over Glasgow en Haarlem. Exposities in Thistle Gallery te Glasgow en bij Kanis Kunst en Lijsten in Haarlem. In samenwerking met Paul Murdoch en Neetah books. KLIK OP DE AFBEELDING.PENNING VAN VERDIENSTE VOOR ERICNU TE BESTELLEN: ALKMAAR VERJAARDAGSKALENDER


AFSCHEID BERNT SCHNEIDERS-BIERVILTJES UITVERKOCHTHOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN?

Wim Daniëls en Eric J. Coolen over de noodlottige treinval van Antoon Coolen.

Het boek verschijnt medio oktober 2016.