JULI 2017

Totstandkoming persoonlijk Alkmaars stadsgezicht. Ook interesse? klik HIER.


NIEUW: Station Rijksstraatweg.

Klik op de afbeelding voor meer info.


HAARLEMSE BIJSMAAK

5 juli vond de officiële opening van bijenstand Schoteroog in de Waarderpolder. 

De onthulling van het informatiebord werd verricht door wethouder Joyce Langenacker.

Later die middag reikte Falco Bloemendal het eerste potje Haarlemhoning uit aan de wethouder. 

Eric vervaardigde de illustraties op het informatiebord en op het etiket.


2 juli vond de presentatie plaats van het boek Haarlem Ongelogen en de opening van de gelijknamige expositie in Kunstgalerie 37 PK.

Tien illustratoren vervaardigden illustraties voor het boek en expositie.

De ingekleurde potloodillustratie van Eric is getekend naar een idee van Madelon Griekspoor en toont Loutje die zweert dat hij de boekdrukkunst heeft uitgevonden.  

Titel van de illustratie is:LIEGEN OF HET GEDRUKT STAAT


MEI/JUNI 2017

HONING

Eric tekende het etiket voor Haarlemse Honing. Een mooi streekproduct!


STAATSIEPORTRET

Het staatsieportret DE WEDERHELFT dat Eric voor hotel Pulitzer te Amsterdam vervaardigde heeft een prachtig nieuwe lijst gekregen. Ga gerust een keer kijken!


LOFPRIJS

15 juni werd de lofprijs der Nederlandse taal uitgereikt door wethouder Sikkema aan de Nederlands-Vlaamse commissie van Mycologen. 

Michaëla J. Bijlsma en Eric maakten ook dit jaar weer het kunstwerk bij de prijs.

 

De basisillustratie die Eric tekende is een eerbetoon aan zijn favoriete tekenaar Winsor McCay (1867-1934). 

Eric nam één van McCays' Little Nemo-illustraties als uitgangspunt. Tekende deze in zijn eigen stijl na en vulde deze aan met o.a. verstrippingen van Michaëlaen zichzelf (Nieuwe Gracht Producties).

Met/van de illustraties maakte Michaëla Bijlsma 5 badlakens en schreef zij een Mycologenboekje voor de jeugd alsmede het Mycologenwoordenboek (beperkte oplage) incl. boekenleggers. Beide prachtig vormgegeven door Henk Tijbosch.

De mycologen waren bijzonder verrast en zeer onder de indruk. Erg leuk!


MANNEN VAN STAAL

15 juni vond de eerste editie plaats van de Mannen van Staal in Staal. Fons Stam en Eric speelden eigen composities bij historische Haarlemse filmbeelden.


KUNST CENTRUM HAARLEM

T/m 3 juni is er in Kunst Centrum Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht een expositie te zien van Eric. Stadsverstrippingen en Verstripte poëzie. Daarnaast is tevens de Haarlemjas (met illustraties van Eric) van Michaëla J. Bijlsma te bewonderen.


DOSSIER VIER GROTE SCHRIJVERS

Sinds 22 mei zijn beide makers van de Vier Grote Schrijversreeks (uitgeverij Matchboox) winnaars van Kunst- en Cultuurprijs De Olifant. Ter gelegenheid hiervan verschijnt dossier Vier Grote Schrijvers. Klik op het plaatje voor meer info.


ANTOON COOLENAVOND IN WAALRE.

Een Ampzing Delegatie en de ploeg van Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein waren te gast in Brasserie 't Stationskoffiehuis te Waalre. Wim Daniëls en Eric signeerden na afloop de verkochte boeken. Klik op de afbeelding.


ADVOCAAT

Kuifjepastiche (gebaseerd op de Juwelen van Bianca Castafiore) met wederom voetbal als onderwerp. Getekend naar aanleiding van het aanstellen van Dick Advocaat als bondscoach en de ophef daar omheen. Meer info, bestellijst en de totstandkoming, klik op de afbeelding.


NTRLK HRLM

12 mei verschijnt het nieuwste nummer van stadsglossy HRLM. Hierin o.a. deel 2 van NTRLK HRLM. De rubriek van/door vader en zoon Coolen. Yorick schrijft de rubriek en Eric vervaardigt de illustraties. Deel 2 gaat over de Kweektuin Haarlem. De HRLM is gratis verkrijgbaar.


PATJEPEEËRS

Haarlems Dagbladjournalist Peter Bruyn schreef een verslag van bevrijdingspop. Zaterdag 5 mei stond het verslag in de krant. Hij maakt hierin groot melding van het VIP-PATJEPEEËRDECK. Daarmee bestempelt hij alle bezoekers van dit deck als patjepeeërs. Lang leve het generaliseren.......

Er ontstond een levendige discussie hierover op de sociale media. Eric tekende een spotprent. Op de prent staat Peter Bruyn met zijn rug naar het Vipdeck dat hij kort daarvoor met rode stift besmeurde. Te koop als A4-afdruk. Patjepeeërs krijgen 10% korting. Klik HIER.


KUIJTJE/KUYTJE NAAR DE COOLSINGEL

Pastiche als steuntje in de rug voor Feijenoord bij het mogelijk winnen van de KNVBschaal. Klik op de afbeelding voor een bestellijst. Ook mogelijk met persoonlijk stripportret.


APRIL 2017

CRUIJFF ARENA


DOSSIER HOUTVAART

Dossiermap met 5 Houtvaartillustraties en 1 ansichtkaart. Klik op de afbeelding.


HANNIE SCHAFT/VROUWEN IN VERZET

21 april werd de expositie Vrouwen in Verzet geopend en werd het boek Hannie gepresenteerd. Het eerste boek werd overhandigd door burgemeester Jos Wienen aan Freddie Oversteegen. Klik op de foto voor een uitgebreid fotoverslag.


DICHTBUNDEL HAARLEMS GEMOED

17 april werd de bundel Haarlems Gemoed gepresenteerd. Deze bundel bevat een overzicht van het werk van voormalig stadsdichter Nuel Gieles. Eric tekende het omslag.


KONINGSDAG 2017 VILTJES en PASTICHE

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Willem Alexander tekende Eric een Kuifjepastiche  en verschijnt er een speciale editie bierviltjes. Klik op de afbeelding voor meer info.


DOSSIER HANNIE/VROUWEN IN VERZET

Nu te bestellen/reserveren. Klik op het plaatje voor meer info.


PARTICK THISTLE

Voetbalclub Partick Thistle uit Glasgow kocht onlangs de grote piëzografie die Eric van hun stadion vervaardigde.


VROUWEN IN VERZET

Vanaf 22 april in Museum Haarlem de expositie: Vrouwen in Verzet - Hannie (Schaft), Truus, Freddie. Voor deze expositie heeft Eric een reeks illustraties mogen maken die op fraaie wijze zal worden getoond. Klik op de afbeelding voor meer info.

 


HANNIE SCHAFT BOEK

Eric vervaardigde de illustraties voor een nieuw boek over Hannie Schaft. Het boek verschijnt 22 april en wordt uitgegeven bij In De Blije Druk.


EXPOSITIE GLASGOW

Zaterdag 8 april vond de expositie-opening en de boekpresentatie plaats in Thistle Gallery te Glasgow. Klik op de afbeelding voor uitgebreide info, foto's en filmpje.


BAKENESSERKERKRAMEN

In de Bakenesserkerk vond 2 april de officiële onthulling van de naamborden (van sponsors en ontwerpers) van de glas-in-loodramen. De ontwerpers zijn: Gerrie Hondius, Hans Klaver, Roel Smit, Theo v/d Boogaard, Eric J. Coolen en grootmeester Joost Swarte.

Met grote dank aan initiator Martin Busker en glasatelier Schmit.


RAAM

Het glas-in-loodraamraam dat Bernt Schneiders als cadeau (bij zijn afscheid als burgemeester) van een groep Haarlemse ondernemers kreeg, krijgt een vaste plek ergens in Haarlem. Meer info volgt.

Het raam werd vervaardigd door glasatelier Schmit en Eric maakte het ontwerp.


CITYSCAPES GLASGOW HAARLEM

Lees alles over deze nieuwe uitgave.


ZONNESTRAAL

Eric vervaardigde de illustraties voor de wijnetiketten van de Hilversumse wijngaard Zonnestraal. 26 maart werden die nieuwe etiketten gepresenteerd.


10 METER STADSGEZICHT

23 maart werd één van de Coolenstadsgezichten op 10 meter formaat onthuld door wethouder Jur Botter in de onlangs gerenoveerde StayOkay. Topochtend! Tot in de puntjes georganiseerd door Falco Bloemendal en zijn medewerkers. Heerlijk ontbijt voor alle 100 bezoekers, optreden van het Ampzing Genootschap en een rondleiding door het hostel. Bij vertrek ontving iedereen een PWN-waterfles en een ansichtkaart met daarop een afbeelding van het onthulde stadsgezicht.

De langwerpige ansichtkaarten zijn ook te bestellen via deze site. Klik HIER voor een bestellijst.


NIEUW STADSGEZICHT

De komende weken werkt Eric aan een nieuw groot stadsgezicht. Ditmaal met de nieuwe Bavo als stralend middelpunt. Voor de belangstellenden: de volledige totstandkoming is te volgen in de etalage van Spaarneduin Makelaars aan de Gedempte Raamgracht 14. Ook de uiteindelijke onthulling zal daar plaatsvinden.


KAARTENSET GLASGOW 

Ter promotie van de Haarlem/Glasgow-expositie verschijnt er 16 maart in Glasgow een kaartenset (A6-formaat) met vier verschillende kaarten.

50 van deze sets zijn apart gehouden voor belangstellenden in Nederland.

De kaartenset kost 5,00 euro. Klik op de foto's voor meer info.


FEBRUARI 2017

COOLEN en COOLEN

De eerste duo-productie van Eric en zijn zoon Yorick wordt volgende maand gepubliceerd in de Haarlemse stadsglossy Haarlem.  Het is een eerste deel uit een vervolgreeks die als titel NTRLK HRLM meekreeg. Yorick schreef de tekst en Eric maakte de illustraties.


DROSTEMANNETJE

26 februari werd het Drostemannetjeboek gepresenteerd in Museum Haarlem. Het boek is een uitgave van stichting Nieuwe Gracht Producties. Een deel van de opbrengst uit de verkoop van het boek gaat naar de crowdfunding voor terugplaatsing van het Drostemannetje. Kijk op www.nieuwegrachtproducties.nl voor meer informatie.


KUNSTZONE

De maarteditie van het magazine Kunstzone heeft als thema Creatieve Industrie. Twee pagina's in het blad worden besteed aan Michaëla J. Bijlsma en Eric (Nieuwe Gracht Producties). Klik op het plaatje voor het artikel.


ANIMATIE
Voor de komende Glasgow-expositie in april zijn er enkele animaties gemaakt. Eén van deze animaties. De illustratiereeks toont de Garthamlock watertoren in Glasgow.


DROSTEMANNETJEBOEK

De nieuwste uitgave van Nieuwe Gracht Producties.
DROSTEMANNETJE TERUG IN HAARLEM?!

Kijk-, lees- en spelboek over Droste en het Droste-mannetje. Met veel oude foto's (met dank aan het Noord-Hollands Archief) en reclameplaatjes, weetjes, spelletjes en informatie. Voor volwassenen veel nostalgie, voor kinderen leuke spelletjes, A4 formaat, 44 pagina's, volledig kleur.

Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar de crowdfunding voor de terugkeer van de neonreclame van het Droste-mannetje in de stad.

Beperkte oplage: Meer informatie en-of reserveren:Klik op de afbeelding.

Ook luxe editie verkrijgbaar.


ALKMAAR IN BEELD

In de Alkmaar In Beeldaflevering van deze week aandacht voor Ringers. Wat Droste voor Haarlem was, was Ringers voor Alkmaar: chocolade en cacaofabriek (1905-1970).

AFSCHEID

Artie Ramsodit nam gisteren na zeven jaar afscheid als fractielid van de PvdA Haarlem. De overige fractieleden vroegen Eric een persoonlijk stadsgezicht als afscheidscadeau te tekenen. 6 februari vond de overhandiging plaats. Foto door Martien Brander.


NIEUW

Deze maand nieuw in de webwinkel o.a. Drostemannetje/Cassandrepiëzografieën en Dossier de Koepel. Klik op het plaatje.


GLASGOW HAARLEM CONNECTIE
Het Haarlems Dagblad besteedde een prachtige spreidpagina aan het Glasgow Haarlemproject van Paul Murdoch en Eric.


JANUARI 2017

EARTH HOUR

Dit is de officiële poster voor Earth Hour 2017 van WNF Regioteam Kennemerland. Opmaak Henk Tijbosch. Eric maakte de illustratie.


JA ZUSTER NEE ZUSTER

Eric speelt in de begeleidingsband van de Eglentier Musical Ja Zuster Nee Zuster in het Haarlemmerhoutheater. De zes avondvoorstellingen waren zo snel uitverkocht dat er is besloten een extra (matinee) voorstelling aan de speellijst toe te voegen. Kijk voor meer info en/of kaarten op www.haarlemmerhouttheater.nl

De muzikanten zijn: Maarten Brock, Arthur Alphenaar, Fons Stam, Neil Russell en Eric.


HAARLEMMER VAN HET JAAR

Ieder jaar wordt de Haarlemmer van het jaar gekozen.

De verkiezing is opgezet door de redactie van Haarlems Dagblad om mensen 

die zich hebben onderscheiden over het voetlicht te halen.

De winnaar ontvangt een kunstwerk gemaakt door een Haarlemse kunstenaar.

Dit jaar vroeg de organisatie Eric een stadsgezicht te maken.

Raja Alouani is Haarlemmer van het jaar 2017 geworden.

Tijdens een feestelijke avond in sociëteit Vereeniging verkreeg zij de titel en ontving bijbehorende prijs.


OVERZICHT

Vanaf januari 2017 zullen er regelmatig overzichtspagina's verschijnen op deze website. Bekijk nu het eerste deel van de Klare Lijn-illustraties. Vrij werk en opdrachtillustraties. Verkrijgbaar als piëzografie en/of posters. Klik op het plaatje.


VERSCHOLEN HAARLEM

Op veel afgelegen plekken in Haarlem zijn bijzondere bouwwerken te vinden en in de Spaarnestad liggen ook markante objecten verscholen. In de wekelijkse reeks 'Verscholen Haarlem' zet Eric het komende jaar in de Haarlemmers dat soort bouwwerken en objecten in de schijnwerpers.’ Klik op het plaatje.


PUDDING

Chris Visser heeft 300 wereldleiders aangeschreven met de vraag waar zij persoonlijk nou zielsgelukkig van worden. Chris kreeg heel wat handgeschreven brieven terug en 

de antwoorden waren zo ontroerend mooi dat Chris alle brieven heeft gebundeld in een boek.

Hij vroeg Eric de omslagillustratie te vervaardigen.

Het boek kreeg de prachttitel: Hoe Pudding Gelukkig Maakt.


PORTFOLIO 2017

Eindelijk zelf leren tekenen? 20 januari verschijnt de Eric J. Coolen Portfolio 2017 editie. A4-formaat, volledig kleur 12 pagina's. Met naast overzichtpagina's twee A4-posters en een tekenles. 2,50 per stuk. Op=op. Klik op het plaatje voor een bestellijst.DECEMBER 2016

DROSTEMANNETJE

21 december werd in het ABC Architectuurcentrum de prachtige Leve de Stadsiconen-expositie geopend. 

Hoofdonderdeel van deze expositie is het originele Drostemannetje.

Het 6 meter hoge Droste-mannetje verdween toen de Droste-fabriek gesloten werd. 

Het is teruggevonden en wordt nu in de Egelantiertuin achter het ABC tentoongesteld.

De Drosteillustratie van Eric, met daarop de mogelijke nieuwe locatie voor het Drostemannetje,

is in het ABC op 8 meter groot te zien. Ga gerust een keer kijken. Aanrader.

De poster van de illustratie is in het ABC verkrijgbaar of hier te bestellen. Klik HIERHoutvaart 90 jaar. Illustratiereeks. Klik op het plaatje.Boek en expositie over Glasgow en Haarlem. Exposities in Thistle Gallery te Glasgow en bij Kanis Kunst en Lijsten in Haarlem. In samenwerking met Paul Murdoch en Neetah books. KLIK OP DE AFBEELDING.PENNING VAN VERDIENSTE VOOR ERICNU TE BESTELLEN: ALKMAAR VERJAARDAGSKALENDER


AFSCHEID BERNT SCHNEIDERS-BIERVILTJES UITVERKOCHTHOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN?

Wim Daniëls en Eric J. Coolen over de noodlottige treinval van Antoon Coolen.

Het boek verschijnt medio oktober 2016.