Klik op de Archieven voor het oude nieuws.


DECEMBER 2018  

ALKMAARS GEUZENBORD LUXE EDITIE

Het Alkmaars Geuzenbord luxe editie (met mega-groot spelbord). Vanaf 6 december verkrijgbaar bij de Spellentoren en bij het Regionaal Archief Alkmaar. 
Met het spel volgt de speler de heldhaftige polsstoktocht van Maarten van der Meij tijdens het Spaanse Beleg in 1573.


HEEMSTEDE IN KLARE LIJN

Vanaf 10 december exposeert Eric voor de tweede maal in het Raadhuis te Heemstede. 15 nieuwe illustraties en nieuwe edities Heemste in Klare Lijn. Bij de expositie verschijnt een Doe- Spel- en Kleurboek. Klik op de afbeeldingen.


COC SONGFESTIVAL

Ook dit jaar schreef Eric het lied voor het COC-songfestival. Ditmaal samen met Fons Stam (tekst). Het lied wordt gezongen door Jos Ahlers. Hij wordt muzikaal begeleid door De Reizigers. Het festival vindt zaterdag 8 december plaats in de Duif te Amsterdam.


BEKEKEN ALKMAAR

28 november werd bij Kanis Kunst in Alkmaar het omdraaiboek van meesterfotograaf Marcel Witte en Eric gepresenteerd. Het eerste exemplaar ging naar het Kussende Kaasmeisje. 1 december werd de Bekeken Alkmaarexpositie geopend in het Kruithuisje.

Klik op de foto.


LAURENSKERKSTRIPBOEK 

Het Laurenskerkstripboek van Bies van Ede en Eric werd 1 december feestelijk gepresenteerd in theater de Vest te Alkmaar. NH-events maakte er een fraai verslag van.


LAURENSKERKSTRIPBOEK 

Het Laurenskerkstripboek van Bies van Ede en Eric wordt 1 december feestelijk gepresenteerd in theater de Vest te Alkmaar. Aanvang 11.00 uur. U bent van harte welkom.

Klik op de foto voor uitgebreide informatie over het boek.


NOVEMBER 2018  

HFC HAARLEMSTADIONVILTJES

Nieuw in de Coolenwinkel: HFC Haarlemviltjes.

Klik op de foto.


EGLENTIER DOET AMPZING

2, 3 en 4 november vierde het Ampzing Genootschap het 20 jarig bestaan met drie uitverkochte voorstellingen in het Haarlemmerhout Theater. Theatergroep Eglentier zongen een reeks Ampzingliedjes die door regisseur Marcel Kragt in een verhaal waren gegoten. 

Eric is één van de oprichters van het Ampzing Genootschap.


OKTOBER 2018  

VERSCHOLEN HAARLEM

Volg de totstandkoming van een Verscholen Haarlemillustratie.

Bekijk deel 2 en deel 3 HIER


VERSCHOLEN HAARLEM

De Verscholen Haarlemillustraties die Eric voor het Haarlems Dagblad vervaardigt zijn verkrijgbaar als piëzografie. Klik HIER.


INDUSTRIECULTUUR EXPOSITIE

Tijdens het IndustrieCultuurfestival exposeert Eric bij ArtZaanstad de illustraties die hij de afgelopen jaren voor het festival maakte. Te zien 20 t/m 28 oktober. Bij de expositie verschijnt een fraaie kalender. De kalender is ook via deze site te bestellen. Klik HIER


SCOTLAND ON SUNDAY

De Schotse krant Scotland On Sunday maakte een fraai artikel over de Gierstraatmuurschildering.


WILLEM IN WEERT

Donderdag 18 oktober vond de Weertse presentatie plaats van het Willemstripboek. In een bomvolle Antje van de Statiezaal ontving de Weertse wethouder van cultuur het eerste exemplaar. Het Ampzing Genootschap verzorgde de muzikale omlijsting met o.a. een voor de gelegenheid geschreven Antjelied.


VERDWENEN HAARLEMSE BIOSCOPEN

De reeks Verdwenen Bioscopen is compleet. Eric tekende onlangs de laatste in de reeks: de Lido bioscoop.


KLEURPLATEN

Er kan de komende weken ook weer gekleurd worden. Een kleurplaat vervaardigd in opdracht van Archeologisch Museum Haarlem (daar verkrijgbaar tijdens herfstvakantie) en één in opdracht van SHIP IJmuiden (daar verkrijgbaar tijdens het IndustrieCultuurfestval 20 t/m 28 oktober). Aan de slag!


SEPTEMBER 2018  

HAARLEM ONDER VUUR

Vrijdag 21 september werd de expositie Haarlem Onder Vuur in het archeologisch museum Haarlem officieel geopend. De levensgrote Spaanse soldaat in het museum is door Eric getekend. Ga ermee op de foto!


 

CITY MARKETING

Donderdag 20 september nam Leontine Splinter afscheid van City Marketing. Haar collega's vroegen Eric een stadsportret van haar te tekenen als afscheidscadeau. Tijdens een feestelijke receptie werd een ingelijste piëzografie van de illustratie aan haar uitgereikt. Haarlem gaat Leontine missen!


MUURSCHILDERING GESIGNEERD

Maandag 18 september signeerde Eric zijn muurschildering aan de Gierstraat. Dinsdag 25 september wordt het geheel onthuld.


MUURSCHILDERING

Zondag 9 september is Eric in opdracht van café 't Kantoor begonnen aan/met de muurschildering in de Gierstraat. Onder enorme publieke en mediabelangstelling wordt er dag en nacht doorgewerkt. 18 september werd het project afgerond. Hier alvast drie plaatjes. Een uitgebreid verslag volgt. 


FREDDIE OVERSTEEGEN

5 september overleed Freddie Oversteegen. Verzetsstrijdster in de Raad van Verzet (RVV) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met haar zus Truus Oversteegen en Hannie Schaft verrichtte zij in de oorlogsjaren veel verzetsactiviteiten. 
Twee jaar geleden tekende Eric enkele portretten van Freddie Oversteegen voor de expositie Vrouwen In Verzet en het boek Hannie.
Tijdens de opening van de expositie had hij de eer haar te mogen ontmoeten. Een geweldige dame.

 


GEUZENBORD

3 oktober verschijnt het Het Alkmaar Geuzenspel. In opdracht van het Archief Alkmaar. Een initiatief van Mark Alphenaar en zijn collega's. Eric ontwierp en tekende het bord. 7 september stond er een een fraaie spreidpagina over het spel in het Noord-Hollands Dagblad en in de Schager Courant.

Tijdens het spelen van het spel volg je de heldhaftige polsstoktocht van Maerten van der Meij  tijdens het Spaanse Beleg van Alkmaar. 


KROLLETJE

Ter ere van het 100 jarig jubileum van de stadsschouwburg werd er 7 september in museum Haarlem een speciaal biertje gepresenteerd: Het Krolletje. Gebrouwen door Jopen. Eric ontwierp het etiket.

J.C. Krol was de Haarlemmer die in 1914 250.000 gulden beschikbaar stelde voor de bouw van de stadsschouwburg.


AUGUSTUS 2018  

MUURSCHILDERING
De kogel is door de kerk. Volgende maand gaat Eric voor het eerst in jaren weer een muurschildering maken. Midden in het centrum van Haarlem. Nadere informatie volgt.


QUEST HISTORY

De nieuwe Quest History ligt in de winkels.  Met deze maand twee illustraties van Eric. Bij het artikel Stad In De Val. Over de Spaanse Bezetting van Antwerpen.


MULTI TOUCH deel 2

Vanaf 9 augustus is een selectie van Erics Alkmaarillustraties te zien op het Multi-touchscreen in bibliotheek Alkmaar. Filmpje!


MULTI TOUCH

Vanaf 9 augustus is een selectie van Erics Alkmaarillustraties te zien op het Multi-touchscreen in bibliotheek Alkmaar. Mooi geworden! Ga gerust een keer kijken


ZOMERSCHOOL

Net als vorig jaar werd Eric weer gevraagd bijdragen te leveren aan de Zomerschool. Muziek met het Ampzing Genootschap en illustraties voor de Zomerschoolkrant (opmaak Henk Tijbosch). De zomerschool is een prachtig initiatief waarbij kinderen met een taalachterstand extra bijles krijgen.


CULTUURINDUSTRIE

Ook dit jaar is Eric weer gevraagd de affiches voor het CultuurIndustriefestival te ontwerpen. Ditmaal vindt het festival plaats in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad. De studies/schetsen zijn inmiddels klaar.


JUNIOR BOSW8TER

Affiches voor de Bosw8ter. Vormgeving door Henk Tijbosch.


EPPO

Stripblad Eppo besteedde aandacht aan het Laurenskerkstripboek waar Bies van Ede en Eric momenteel aan werken. De tekst in het artikel klopt niet helemaal.


TWEEDE DRUK

Het Kleverparkspelboek was zo snel uitverkocht dat er is besloten een tweede druk te laten vervaardigen. Het omslag van de tweede druk is iets anders en is mogelijk gemaakt door de Kennemer Boekhandel.


GEVONDEN OP ZOLDER

Twee aquarellen die Eric begin jaren 80 van de vorige eeuw maakte. 


JULI 2018  

INDEKNIPSCHEER

In de nieuwste editie van de Haarlemse stadsglossy wordt bekend gemaakt wie de uitgever is die het Natuurlijk Haarlemboek van Eric en zijn zoon Yorick zal uitgeven. Dat is uitgeverij Indeknipscheer. Het boek verschijnt eind 2018.


DE VOLKSLUST

15 juli vond de officiële opening plaats van het Antwerps restaurant/biercafé/bakkerij De Volkslust. Gevestigd in een deel van het voormalig bisschoppelijk paleis aan de Nieuwe Gracht/Kruisweg.

De eigenaar van het pand vroeg Eric een illustratie te maken die als A2-piëzografie werd uitgereikt aan de uitbater van de Volkslust. Prachtzaak op een prachtlocatie. Gaat dat zien!

Hieronder alle edities die Eric van de illustratie maakte.


1e DRUK KLEVERPARK SPELBOEK UITVERKOCHT

14 juli vond in de Kennemer Boekhandel de presentatie plaats van het Kleverparkspelboek. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Peter Andrea, de sponsor van het boek. Aan het eind van de dag was de eerste druk uitverkocht. Klik op de foto voor een uitgebreid fotoverslag.


QUEST HISTORY

Magazine Quest History vroeg Eric twee illustraties te maken bij een artikel over Antwerpen tijdens de Spaanse bezetting. Het blad verschijnt volgende maand. Hieronder de totstandkoming van één van de illustraties.


KLEVERPARK SPELBOEK

14 juli verkrijgbaar. Klik op de afbeelding.


VERSCHOLEN PRESENTATIE

Zondag 8 juli vond de verscholen presentatie plaats van het Verscholen Haarlemboek. Klik op de foto voor een uitgebreid fotoverslag.


JUNI 2018  

WIJK AAN ZEE

Verkrijgbaar als piëzografie in diverse edities. Klik op de foto.


MATCHBOOX

Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein deel 2 van Stef Bos en Eric is nu te reserveren. Basis-editie en luxe-editie. Klik op de foto.


FOTOSESSIE STEF BOS

10 juni maakte Eric met Stef Bos promotiefoto’s  voor Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein deel 2.


SPAARNDAM IN VOGELVLUCHT

3 juni, op de verjaardag van Eric, verscheen tijdens de Kunst In Spaarndam-manifestatie een nieuw stadsgezicht/dorpsgezicht van Eric: Spaandam In Vogelvlucht. In de voorverkoop raakte de posters van de illustratie uitverkocht. Er is een kleine herdruk verschenen. De illustratie is ook als piëzografie verkrijgbaar in diverse afmetingen en edities. Klik op de foto voor een bestellijst.


ALKMAAR FEUILLETON

Het vijfde deel van feuilleton De Weerwolf Van Alkmaar (Bies van Ede/Eric J. Coolen) is verschenen. Te lezen in Alkmaars Weekblad en op de site www.laurenskerkstripboek.nl. Klik op de plaatjes.


TWEEDE DRUK HAARLEMSPEL

De tweede druk van Haarlem, Zijn Er Nog Vragen? na een week op nr. 3 in de verkoop top 10 van boekhandel de Vries.


SIGNEERSESSIE DE VRIES

2 juni waren Eva de Wit en Eric te gast bij boekhandel de Vries voor een Willemsigneersessie.
Laurenskerk Alkmaar: het Stripboek (2018). Klik op de afbeelding.


Willem van Heijthuijsen: het Stripboek (2018). Klik op de afbeelding.


Boek en expositie over Glasgow en Haarlem. Exposities in Thistle Gallery te Glasgow en bij Kanis Kunst en Lijsten in Haarlem. In samenwerking met Paul Murdoch en Neetah books. KLIK OP DE AFBEELDING.PENNING VAN VERDIENSTE VOOR ERICNU TE BESTELLEN: ALKMAAR VERJAARDAGSKALENDER


 

HOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN?

Wim Daniëls en Eric J. Coolen over de noodlottige treinval van Antoon Coolen.