Klik op de Archieven voor het oude nieuws.


DECEMBER 2017 

 

IJMUIDER COURANT

De redactie van IJmuider Courant en het Kennemer Dagblad vroegen Eric een nieuwjaarsillustratie te maken voor de laatste krant van dit jaar. 
30 december stond de illustratie paginagroot in de IJmuider Courant en een halve paginagroot in het Dagblad Kennemerland. Klaar om in te lijsten. 
Binnenin de krant vliegen de getekende meeuwen het nieuwe jaar in. Op pagina 2 en 3 een interview met Eric door Evelien Engele die hem volgde bij het bezorgen van de IJmuidenkalenders. Kijk bij PERS voor meer info.


SPAARNESTROOM

Nieuwe rubriek van Spaarnestroom. In deze rubriek belicht een stads- regiogenoot zijn/haar 6 favoriete kunstwerken. Initiatiefnemer Paul Lips vroeg Eric voor de eerste aflevering. 
Als extra plaatste Eric zijn 6 favorieten in een illustratie.
Lezen en zien? Kijk hier op het plaatje.


ANTITHESE-PRIJS

22 december werd Eric onder valse voorwendselen in alle vroegte door Dick Kreuger naar het gebouw van Zang en Vriendschap aan de Jansstraat gelokt om daar uiteindelijk een prijs in ontvangst te mogen nemen. De Antithese 2017. Met naast een oorkonde een prachtig bronzen beeldje. Het beeldje is gemaakt door Bep Sturm. Volgend jaar moet Eric de prijs doorgeven aan iemand anders. 


MERCY HOME

Eerder dit jaar werd Eric gevraagd illustraties te maken t.b.v. een geldinzamelactie voor Mercy Home in Tiruvannamalai in Zuid-India. Dit is een geweldig project dat weeskinderen uit sloppenwijken gratis onderdak en onderwijs biedt. Het onderwijs op Mercy Home is zo goed dat de kinderen na het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs vaak door kunnen stromen naar de universiteit.
Eric ontving deze foto’s uit India: leerlingen die in Mercy Home zijn illustraties inkleuren. Erg leuk!
De ingekleurde illustraties werden geëxposeerd en geveild op het Stedelijk Gymnasium Haarlem.
Ook u kunt dit geweldige project steunen: klik hier: https://www.learningacrossborders.info/doneer


STRAATJOURNAAL

Bij het kerstverhaal in het decembernummer van het Straatjournaal vervaardigde Eric de illustratie.


KENNEMER

De illustraties die Eric voor de Kennemerboekhandel vervaardigde nu ook gebruikt als omslag van de Libriskrant en op klantenkaarten.


VEILING STERRENGALA

4 december vond het Sterrengala Haarlem plaats in de Philharmonie Haarlem. Ditmaal voor Syrische kindvluchtelingen die in opvangkampen in Libanon zitten. Alle opbrengsten van deze avond gaan naar SOS Kinderdorpen. Onderdeel van deze avond was een grote veiling waarbij diverse unieke objecten, kunstwerken, kaartjes voor sportwedstrijden, wijnproeverijen, uitstapjes en nog veel meer werden geveild. 
Speciaal voor deze veiling liet Eric één van zijn grote stadsgezichten afdrukken op een plexiglasplaat. Slechts één exemplaar. Gesigneerd en genummerd. Het werk werd uiteindelijk voor €950,00 verkocht.


NOVEMBER 2017 

IJMUIDEN VERJAARDAGSKALENDER

UITVERKOCHT. Klik op de afbeeldingen.


HOUTEN HAARLEMMER KAARTSPEL
In het kader van de verjaardag van de stad vervaardigden wij (stichting Nieuwe Gracht Producties) in opdracht van de gemeente Haarlem: Het Houten Haarlemmer-kaartspel.
De spellen werden vorige maand uitgedeeld op een groot aantal Haarlemse basisscholen.

Daarnaast is er vanaf nu een beperkt aantal exemplaren beschikbaar voor de verkoop. 75 basisedities en 25 luxe edities.

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf circa 5 jaar (je hoeft niet te kunnen lezen).

Het spel is niet in de winkel te koop. Klik op het plaatje voor meer info en een bestellijst.


HAARLEMSPEL OP NR 1.

Het Haarlem zijn er nog vragenspel staat op nr.1 in de verkoop top 10 van boekhandel de Vries.


STADSGLOSSY

In het nieuwe nummer van de stadsglossy weer afleveringen van HRLMS BRTN (Michaëla J. Bijlsma, Henk Tijbosch en Eric) en NTRLK HRLM (Yorick en Eric Coolen.


LITERAIR HAARLEM

Drie posters voor Stichting Literair Haarlem. November-evenementen.


Remonstrantse kerk.

Nieuwe illustraties. Verkrijgbaar als piëzografie. Klik op de plaatjes.


STADSWAPENONTWERPWEDSTRIJD

Ook dit jaar maakte Eric weer deel uit van de jury bij de stadswapenontwerpwedstrijd. De andere juryleden waren Michaëla J. Bijlsma, Richard Stekelenburg en Peter Hammann.


TAART en STEMPELS

Voor een open dag werd Eric gevraagd

stempel- en taartillustraties te maken.


HAARLEMSPEL-ILLUSTRATIES

De illustraties op het Haarlem zijn er nog vragenspel zijn nu ook als piëzografie verkrijgbaar is. Drie edities: Basis- Mug- en Fokkerspineditie. Klik op de afbeeldingen voor een bestellijst.


STRAATJOURNAAL KERSTEDITIE

Het straatjournaal vroeg Eric een illustratie te maken bij een kerstverhaal voor het volgende nummer. Verkrijgbaar medio 15 december.


Visuals Papentorenvest

De afgelopen maanden werkte Eric o.a. aan vier grote visuals in opdracht van de gemeente Haarlem. De visuals tonen een beeld hoe het papentorenvestgebied er in de toekomst uit zou kunnen zien. Let wel, dit zijn geen vaste plannen. Louter een optioneel beeld.


TWEE TORENS

Nieuwe bibliofiele uitgave. Klik op de plaatjes voor meer info. 


OUDENAARDE (BE)

Van 2 tot 10 november exposeert Eric in het stadhuis van Oudenaarde. Klik op de afbeelding. 


DE LIMBURGER

Eva de Wit en Eric in dagblad De Limburger. Artikel over het Willem van Heijthuijsen-stripboek.


VET KINDERCABARET

Ook dit jaar vervaardigde Eric weer de kleurplaten bij de theatertoer van Vet Kindercabaret. De vijfde toer alweer.


ONLANGS AFGEROND

Illustratie (1.60 meter lang) woning Visserseinde Spaarndam. In opdracht van de bewoners.


ONLANGS AFGEROND

Illustratie voor jubileumboek.


OKTOBER 2017 


NIEUW STADSGEZICHT

De afgelopen maanden werkte Eric in opdracht van Spaarneduin Makelaars aan een nieuw groot stadsgezicht met daarop de Nieuwe Bavo als middelpunt. Klik op de afbeeldingen.


ALKMAAR STRIPBOEK

Auteur Bies van Ede en Eric J. Coolen werken van november 2017 t/m mei 2018 aan een bijzonder stripboek over de Alkmaarse Grote of st. Laurenskerk. Het boek verschijnt in het kader van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar.
Met dit project zijn zij officieel partner geworden van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar. Het boek verschijnt medio mei 2018. Klik op het plaatje voor meer info.

100 JAAR DORPSKERK SANTPOORT

15 oktober bestaat de herbouwde Santpoortse dorpskerk 100 jaar. Dat wordt groots gevierd met diverse activiteiten. Zo ontvangen alle inwoners van Santpoort vanaf die dag een prachtige glossy in de brievenbus. De organisatie vroeg Eric het omslag te tekenen. In de glossy tevens twee Coolenpagina's. Klik HIER voor een bestellijst van de illustraties.


HAARLEMSPEL

Volgende maand verschijnen er twee Haarlemspellen waaraan Eric als illustrator heeft meegewerkt. Het eerste spel verschijnt 9 november en is gemaakt door Joop K. de Vries, uitgegeven bij Fonts+Files. 
Titel van het spel is: 'Haarlem! Zijn er nog vragen?' en is een splinternieuwe kenniskwis met maar liefst vierhonderd wetenswaardige, verrassende, grappige, moeilijke en makkelijke vragen over Haarlem en omgeving.
Het eerste exemplaar wordt op donderdag 9 november om 16.00 uur bij boekhandel de Vries uitgereikt aan wethouder Joyce Langenacker. Iedereen is hierbij van harte welkom. Eric is er ook om desgewenst te signeren/tekenen/stempelen 


ONLANGS AFGEROND

Grote illustratie van 1.80 lang. In opdracht van de bewoner van de boerderij. Klik op het plaatje voor de totstandkoming.


LONDON

Van 8 tot 10 oktober was Eric op uitnodiging in Londen om daar te werken aan de illustraties voor een boek dat volgend jaar verschijnt.


DUBBELE MOORD SPAARNDAM

In november verschijnt het boek De Tranen Van Pierrot. In dit boek wordt de dubbele moord in Sparrndam uit 1910 nader tegen het licht gehouden. Eric tekende de omslagillustraties. Klik HIER voor meer info.


TOTSTANDKOMING
Volg de totstandkoming van het Willem van Heijthuijsenstripboek.


SEPTEMBER 2017 

INDUSTRIECULTUUR
Ook dit jaar tekende Eric weer de posters voor het industriecultuurfestival. Ditmaal IJmuiden en Beverwijk. Klik op de plaatjes voor een bestellijst.


WAAR TE ZIEN?

Eric en/of werk van Eric:

Vrijdag 8 september Nacht tot de Kunst Grandcafé Koekenbier Alkmaar.

Zaterdag 9 september Hofje van Heijthuijsen.

Zondag 10 september Rijnlandshuis Spaarndam.

WILLEM VAN HEIJTHUIJSEN

8 september werd in het Haarlems Dagblad aangekondigd dat auteur Eva de Wit en Eric werken aan een stripboek over Willem van Heijthuijsen. Het boek verschijn juni 2018 en is een uigave van stichting hofje Willem van Heijthuijsen. Uitgebreide informatie hierover op www.willemvanheijthuijsen.nl. of lees het artikel bij IN DE PERS.HAGEVELD

In de jubileumuitgave van de Hageveldreünisten is de Hageveld-illustratie van Eric opgenomen.


LAB AGENDA

Eric vervaardigde de illustraties voor de Labagenda 2017/2018van het Stedelijk Gymnasium. Debbie Saul verzorgde de vormgeving.  De volledige opbrengst uit verkoop gaat naar het weeshuis Mercy Home in India.


AUGUSTUS 2017

HEILIG KERSTMISGILDE

27 augustus kregen Willemien Spook en Eric het 700 jaar KerstmisGildeboek uitgereikt. Willemien schreef een gedicht in het boek en Eric vervaardigde twee illustraties. Klik op het plaatje voor meer info.


GASTON 2017 editie

Klik op de afbeelding.


SPAARNDAMILLUSTRATIES

Enkele illustraties uit de Spaarndamkalender zijn ook los verkrijgbaar. Klik op de plaatjes voor meer info en voorbeelden.


SPAARNDAMKALENDER OPHAALMIDDAG

Zaterdag 19 augustus konden bestellers van de Spaarndamkalender de bestelde exemplaren ophalen in café Spaarndam. Eric signeerde en preegde van 10.00 tot 17.00 uur. Klik op de foto voor een fotoverslag.


DE GROTE BEZORGRONDE

12 augustus werden alle bestelde/gereserveerde Santpoortkalenders afgeleverd. Klik op de foto voor een totaaloverzicht.


ZOMERSCHOOLMAGAZINE

Eric vervaardigde de illustraties voor het Zomerschoolmagazine. Henk Tijbosch verzorgde de vormgeving.


ZOMERSCHOOL

4 augustus speelde Eric met het Ampzing Genootschap op de afsluitdag van de Zomerschool. Tijdens de Zomerschool krijgen kinderen met een taalachterstand twee weken lang extra taalonderwijs. Kinderen uit alle delen van de wereld. Na afloop ontvingen de kinderen een diploma en het Zomerschoolmagazine.


SPAARNDAM KALENDER

19 augustus verschijnt de Spaarndam verjaardagskalender. Mede-mogelijk gemaakt door Café Spaarndam, De Kolk en De Kapper. Het voorwoord werd geschreven door Tante Truus (door omroep Max in 2015 uitgeroepen tot meest inspirerende oudere van Nederland). Klik op de afbeeldingen om te bestellen/reserveren.


SANTPOORT KALENDER

15 augustus verschijnt de Santpoort verjaardagskalender. Reserveren/bestellen kan vanaf nu. Klik op de afbeeldingen. Kijk bij IN DE PERS voor krantenartikelen en interviews over de kalender.


THE EYE

Figureren in een animatiefilmpje bij filmmuseum the Eye in Amsterdam. Madelon en Eric probeerden het.


Laurenskerk Alkmaar: het Stripboek (2018). Klik op de afbeelding.


Willem van Heijthuijsen: het Stripboek (2018). Klik op de afbeelding.


Houtvaart 90 jaar. Illustratiereeks. Klik op het plaatje.


Boek en expositie over Glasgow en Haarlem. Exposities in Thistle Gallery te Glasgow en bij Kanis Kunst en Lijsten in Haarlem. In samenwerking met Paul Murdoch en Neetah books. KLIK OP DE AFBEELDING.PENNING VAN VERDIENSTE VOOR ERICNU TE BESTELLEN: ALKMAAR VERJAARDAGSKALENDERHOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN?

Wim Daniëls en Eric J. Coolen over de noodlottige treinval van Antoon Coolen.

Het boek verschijnt medio oktober 2016.