Klik op de Archieven voor het oude nieuws.


JULI 2018  

INDEKNIPSCHEER

In de nieuwste editie van de Haarlemse stadsglossy wordt bekend gemaakt wie de uitgever is die het Natuurlijk Haarlemboek van Eric en zijn zoon Yorick zal uitgeven. Dat is uitgeverij Indeknipscheer. Het boek verschijnt eind 2018.


DE VOLKSLUST

15 juli vond de officiële opening plaats van het Antwerps restaurant/biercafé/bakkerij De Volkslust. Gevestigd in een deel van het voormalig bisschoppelijk paleis aan de Nieuwe Gracht/Kruisweg.

De eigenaar van het pand vroeg Eric een illustratie te maken die als A2-piëzografie werd uitgereikt aan de uitbater van de Volkslust. Prachtzaak op een prachtlocatie. Gaat dat zien!

Hieronder alle edities die Eric van de illustratie maakte.


1e DRUK KLEVERPARK SPELBOEK UITVERKOCHT

14 juli vond in de Kennemer Boekhandel de presentatie plaats van het Kleverparkspelboek. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Peter Andrea, de sponsor van het boek. Aan het eind van de dag was de eerste druk uitverkocht. Klik op de foto voor een uitgebreid fotoverslag.


QUEST HISTORY

Magazine Quest History vroeg Eric twee illustraties te maken bij een artikel over Antwerpen tijdens de Spaanse bezetting. Het blad verschijnt volgende maand. Hieronder de totstandkoming van één van de illustraties.


KLEVERPARK SPELBOEK

14 juli verkrijgbaar. Klik op de afbeelding.


VERSCHOLEN PRESENTATIE

Zondag 8 juli vond de verscholen presentatie plaats van het Verscholen Haarlemboek. Klik op de foto voor een uitgebreid fotoverslag.


JUNI 2018  

WIJK AAN ZEE

Verkrijgbaar als piëzografie in diverse edities. Klik op de foto.


MATCHBOOX

Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein deel 2 van Stef Bos en Eric is nu te reserveren. Basis-editie en luxe-editie. Klik op de foto.


FOTOSESSIE STEF BOS

10 juni maakte Eric met Stef Bos promotiefoto’s  voor Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein deel 2.


SPAARNDAM IN VOGELVLUCHT

3 juni, op de verjaardag van Eric, verscheen tijdens de Kunst In Spaarndam-manifestatie een nieuw stadsgezicht/dorpsgezicht van Eric: Spaandam In Vogelvlucht. In de voorverkoop raakte de posters van de illustratie uitverkocht. Er is een kleine herdruk verschenen. De illustratie is ook als piëzografie verkrijgbaar in diverse afmetingen en edities. Klik op de foto voor een bestellijst.


ALKMAAR FEUILLETON

Het vijfde deel van feuilleton De Weerwolf Van Alkmaar (Bies van Ede/Eric J. Coolen) is verschenen. Te lezen in Alkmaars Weekblad en op de site www.laurenskerkstripboek.nl. Klik op de plaatjes.


TWEEDE DRUK HAARLEMSPEL

De tweede druk van Haarlem, Zijn Er Nog Vragen? na een week op nr. 3 in de verkoop top 10 van boekhandel de Vries.


SIGNEERSESSIE DE VRIES

2 juni waren Eva de Wit en Eric te gast bij boekhandel de Vries voor een Willemsigneersessie.


MEI 2018  

STRIPMARKT HAARLEM

26 en 27 mei waren er ter promotie van het Willemboek- signeersessies van Eva de Wit en Eric op de stripmarkt in Haarlem.

WILLEMMIDDAG in het ABC ARCHITECTUURCENTRUM

26 mei waren Eva de Wit en Eric in het ABC Architectuurcentrum voor interviews en optredens.

PRESENTATIE WILLEMBOEK

18 mei vond de feestelijke presentatie plaats van het Willem va Heijthuijsenstripboek. Klik op de plaatjes voor een fotoverslag.

WEERWOLF VAN ALKMAAR

In het kader van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar verschijnt in oktober het Laurenskerkstripboek.
Hierin 5 verhalen die allemaal te maken hebben met het sieraad van de stad, de Grote of st. Laurenskerk.
Vanaf 25 april verschijnt één van de verhalen, De Weerwolf Van Alkmaar, als vervolgstrip in Alkmaars Weekblad.
Tekst: Bies van Ede, illustraties Eric J. Coolen.
Vanaf aflevering vier zal de reeks tevens te zien zijn bij Kanis Kunst en Lijsten aan de Laat.
Meer info op www.laurenskerkstripboek.nl


ONTHULLING VILLA OLIFANTGEVELSTEEN

Filmpje door Paul Murdoch.


STRIPBOEK LEIDERSCHAP

Eén van de omvangrijkste opdrachten waar Eric inmiddels 2 jaar aan werk is een boek geschreven door professor/hoogleraar Jan de Vuijst. Ter voorbereiding op het tekenwerk is Eric bij diverse lezingen en bijeenkomsten op diverse lokaties te gast geweest. Vorig jaar was hij voor deze opdracht drie dagen in Londen tekenen. De voorbereidingen zijn inmiddels afgerond en sinds februari tekent Eric dagelijks een reeks illustraties voor het boek.


GASTON ANIMATIE

Bij Studio Musicord heeft Bianca Nunnink de gesproken tekst opgenomen  de eerste twee Gaston-animatiefilmpjes. Mooi WO1-project.


MUSEUMJAARKAART

Eén van de Hannie Schaftillustraties die Eric voor de Kamp Vught-Vrouwen In Verzet-expositie vervaardigde, wordt als promo gebruikt op de website van de museumjaarkaart.


OVER DE SCHOUDERS

Van oktober 2017 t/m maart 2018 tekende Eric 60 pagina's voor het Willem van Heijthuijsenstripboek. Tijdens het tekenen werden er regelmatig overdeschoudermeekijk-filmpjes gemaakt. Deze waren alleen te bekijken voor mensen die zich opgaven voor de Willemnieuwsbrief. Nu het boek klaar is (verschijnt 19 mei) zijn de filmpjes openbaar gemaakt. Mocht u het leuk vinden Eric te zien tekenen (o.a. zwoegen met de kerktoren van Weert) en te horen praten: Klik op de foto's


CEES KRIJNEN en HUUB STAPEL

Kunstenaar Cees Krijnen (winnaar Prix de Rome) vroeg Eric illustraties te maken voor zijn autobiografie. Huub Stapel is onder de indruk van het resultaat....


HOFJESKRANT

De hofjeskrant nr. 34 staat volledig in het teken van het stripboek Willem.


EXPOSITIES

Rondom het verschijnen van het Willem van Heijthuijsenstripboek worden er twee fraaie exposities georganiseerd. Eén in het ABC architectuurcentrum en vanaf 21 mei één in het NH-archief. Hier wordt tevens voor het eerst het originele testament van Willem van Heijthuijsen getoond.
Klik op het plaatje voor meer informatie.


BOSCHGEBOUW

Op verzoek van projectontwikkelaar AIVM maakte Eric een alternatieve editie van zijn Boschgebouw-illustratie. 
Het resultaat is tijdens de renovatieperiode van het gebouw groot te zien op één van de gevels.


APRIL 2018  

ONTHULLING VILLA OLIFANTGEVELSTEEN

 28 april 2018 vond de feestelijke onthulling plaats van de Villa Olifantgevelsteen aan de Zijlweg/Narcisplantsoen te Haarlem. Klik op de foto voor uitgebreide informatie/


KONINGSDAG 2018 VILTJES

Ook dit jaar verschijnen er weer Koningsdagviltjes met hierop het staatsieportret De Wederhelft dat Eric maakte (te zien in de prachtige lobby van Hotel Pulitzer Amsterdam). Ditmaal een groot viltje (A6-formaat) vormgegeven als postzegel. Klik op de afbeelding voor een bestellijst.


HOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN? deel 2. 
Twee jaar geleden maakte Eric met Wim Daniëls deel 1. Voor dit tweede deel schreef niemand minder dan Stef Bos de tekst. Een prachtige tekst. Inmiddels zijn de bestanden klaar voor de drukker.
Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein? gaat over de mysterieuze treinval van Antoon Coolen. Dit deel verschijnt bij uitgeverij Matchboox. Nadere info volgt.


Aankondigingsfilmpje Willem stripboek


HUDSON'S BAY HAARLEM

 
5 april werd Hudson's Bay Haarlem geopend. Gevestigd in het voormalige V&D-pand aan het Verwulft. De directie vroeg Eric een illusratie van het pand te maken. Van deze illustratie werden 1000 kaarten gedrukt en uitgedeeld tijdens de openingsdag. Eric was aanwezig om te signeren.

DERDE DRUK SANTPOORTKALENDER

 
Deze maand verscheen de derde druk van de Santpoortkalender. Ditmaal een Readshop-editie met vier nieuwe illustraties. Alleen te koop bij de Readshop in Santpoort-Noord.

TERUG IN GLASGOW

 
Na de succesvolle expositie van vorig jaar was Eric begin deze maand terug in Glasgow. Ditmaal om piëzorafieën en een nieuwe illustratie af te leveren. De nieuwe illustratie toont toont het prachtige Ibrox stadium van Glasgow Rangers.

EXPOSITIE KAMP VUGHT

 
Eric mocht een kijkje nemen achter de schermen bij de expositie-opbouw in Kamp Vught. Bijzondere dag en een indrukwekkende expositie.

MAART 2018  

EXPOSITIE KAMP VUGHT

Eric vervaardigde de illustraties voor de expositie Vrouwen In Verzet in Nationaal Kamp Vught. Vier illustraties verschijnen als kaartenset. Klik op de afbeeldingen voor meer informatie.


FEBRUARI 2018  

EXPOSITIE EN SPELBOEK

23 februari was de officiële afsluiting van de Coolenexpositie in de Bosbeekschool te Santpoort. Tevens vond deze ochtend de presentatie plaats van het  SantpoortSpel- en Doeboek. Vorig jaar mochten de schoolkinderen een illustratie  inleveren. De mooiste kregen een prominente plek in het boek en de overige illustraties staan aan de binnenzijde van het omslag. De winnaars werden deze dag bekend gemaakt.
In de ochtend mochten alle schoolkinderen Eric ondervragen over zijn tekenwerk. 

Het boek is te koop via www.nieuwegrachtproducties.nl, bij Bredero-boeken en bij de Readshop in Santpoort.


JUMBO HAARLEM-BOODSCHAPPENTAS

Vanaf nu verkrijgbaar. Klik op de foto.


ANTOON COOLEN en STEF BOS

De uitgave Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein krijgt een vervolg. Ditmaal geschreven door niemand minder dan Stef Bos. Dit tweede deel wordt uitgegeven door Matchboox en verschijnt dit najaar.


YVONNE VAN GENNIP

Het bestuur van stichting société Pim Mulier vroeg stadsdichter Willemien Spook en Eric een bijdrage aan de Yvonne van Genniphuldiging (vanwege haar 3 gouden medailles-zege 30 jaar geleden ) te leveren.

Willemien maakte een fraai gedicht. Eric maakte een illustratie (in de stijl van de historische olympische posters) en plaatste daar het gedicht in. 16 februari vond de overhandiging plaats in de Gravenzaal. Yvonne vond het prachtig!

De illustratie die Eric maakte past in een serie waar hij drie jaar geleden mee startte. Sportillustraties getekend in een stijl die rond de jaren 50 erg populair was. De illustraties bestaan uit vlakken en hebben geen outline. De eerste tekende Eric in opdracht van een wielermagazine, de tweede in opdracht van een rugbymagazine en deze derde in opdracht van société Pim Mulier.

 

De piëzografie verschijnt in beperkte oplage van 50 genummerde exemplaren. Gesigneerd door Willemien en Eric.

Van iedere verkochte piëzografie gaat €12,50 naar  het Yvonne van Gennip Talent Fonds.

Klik op het plaatje voor een bestellijst.


500 JAAR GROTE KERK ALKMAAR

16 februari vond de spectaculaire opening van 500 Jaar Grote Kerk Alkmaar plaats. In prachtige een lichtshow kwam de geschiedenis van de kerk en de stad voorbij. Bies van Ede en Eric waren hierbij aanwezig. Zij zijn met het Laurenskerkstripboek officieel onderdeel van het feestjaar.

Meer info op www.laurenskerkstripboek.nl


NOORD-HOLLANDS DAGBLAD

9 februari verscheen er in het Noord-Hollands Dagblad een speciale bijlage over het jubileumjaar 500 jaar Grote Kerk Alkmaar. In deze bijlage o.a. twee pagina's over het boek van Bies van Ede en Eric


ONLANGS AFGROND

Grote illustratie van de betonfabriek Haarlem. Dag- en nachteditie.


EXPOSITIE SANTPOORT

T/m 23 februari exposeert Eric in de Bosbeekschool te Santpoort.

Klik op de afbeelding voor meer informatie.


JANUARI 2018  

RAAM BERNT SCHNEIDERS

Vorige week maandag onthulde Bernt Scheiders zijn glas-in-loodraam in het Noord-Hollands Archief. Twee jaar na het allereerste ontwerp.
Voor wie het leuk vindt, alle foto's van 2016 t/m 2018 zijn nu te zien. Ontwerp, totstandkoming, overhandiging en onthulling.
Klik hier op de foto.


NATUURLIJK HAARLEM

De rubriek NATUURLIJK HAARLEM is ook in 2018 weer te lezen/zien in de Haarlemse Stadsglossy. Bioloog Yorick Coolen schrijft de rubriek en Eric maakt de illustraties. Er zijn inmiddels 6 afleveringen verschenen.


8 juli verschijnt VERSCHOLEN HAARLEM het boek.

Reserveer nu uw exemplaar.


Laurenskerk Alkmaar: het Stripboek (2018). Klik op de afbeelding.


Willem van Heijthuijsen: het Stripboek (2018). Klik op de afbeelding.


Houtvaart 90 jaar. Illustratiereeks. Klik op het plaatje.


Boek en expositie over Glasgow en Haarlem. Exposities in Thistle Gallery te Glasgow en bij Kanis Kunst en Lijsten in Haarlem. In samenwerking met Paul Murdoch en Neetah books. KLIK OP DE AFBEELDING.PENNING VAN VERDIENSTE VOOR ERICNU TE BESTELLEN: ALKMAAR VERJAARDAGSKALENDER


 

HOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN?

Wim Daniëls en Eric J. Coolen over de noodlottige treinval van Antoon Coolen.