Klik op de Archieven voor het oude nieuws.


SEPTEMBER 2018  

HAARLEM ONDER VUUR

Vrijdag 21 september werd de expositie Haarlem Onder Vuur in het archeologisch museum Haarlem officieel geopend. De levensgrote Spaanse soldaat in het museum is door Eric getekend. Ga ermee op de foto!


 

CITY MARKETING

Donderdag 20 september nam Leontine Splinter afscheid van City Marketing. Haar collega's vroegen Eric een stadsportret van haar te tekenen als afscheidscadeau. Tijdens een feestelijke receptie werd een ingelijste piëzografie van de illustratie aan haar uitgereikt. Haarlem gaat Leontine missen!


MUURSCHILDERING GESIGNEERD

Maandag 18 september signeerde Eric zijn muurschildering aan de Gierstraat. Dinsdag 25 september wordt het geheel onthuld.


MUURSCHILDERING

Zondag 9 september is Eric in opdracht van café 't Kantoor begonnen aan/met de muurschildering in de Gierstraat. Onder enorme publieke en mediabelangstelling wordt er dag en nacht doorgewerkt. 18 september werd het project afgerond. Hier alvast drie plaatjes. Een uitgebreid verslag volgt. 


FREDDIE OVERSTEEGEN

5 september overleed Freddie Oversteegen. Verzetsstrijdster in de Raad van Verzet (RVV) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met haar zus Truus Oversteegen en Hannie Schaft verrichtte zij in de oorlogsjaren veel verzetsactiviteiten. 
Twee jaar geleden tekende Eric enkele portretten van Freddie Oversteegen voor de expositie Vrouwen In Verzet en het boek Hannie.
Tijdens de opening van de expositie had hij de eer haar te mogen ontmoeten. Een geweldige dame.

 


GEUZENBORD

3 oktober verschijnt het Het Alkmaar Geuzenspel. In opdracht van het Archief Alkmaar. Een initiatief van Mark Alphenaar en zijn collega's. Eric ontwierp en tekende het bord. 7 september stond er een een fraaie spreidpagina over het spel in het Noord-Hollands Dagblad en in de Schager Courant.

Tijdens het spelen van het spel volg je de heldhaftige polsstoktocht van Maerten van der Meij  tijdens het Spaanse Beleg van Alkmaar. 


KROLLETJE

Ter ere van het 100 jarig jubileum van de stadsschouwburg werd er 7 september in museum Haarlem een speciaal biertje gepresenteerd: Het Krolletje. Gebrouwen door Jopen. Eric ontwierp het etiket.

J.C. Krol was de Haarlemmer die in 1914 250.000 gulden beschikbaar stelde voor de bouw van de stadsschouwburg.


AUGUSTUS 2018  

MUURSCHILDERING
De kogel is door de kerk. Volgende maand gaat Eric voor het eerst in jaren weer een muurschildering maken. Midden in het centrum van Haarlem. Nadere informatie volgt.


QUEST HISTORY

De nieuwe Quest History ligt in de winkels.  Met deze maand twee illustraties van Eric. Bij het artikel Stad In De Val. Over de Spaanse Bezetting van Antwerpen.


MULTI TOUCH deel 2

Vanaf 9 augustus is een selectie van Erics Alkmaarillustraties te zien op het Multi-touchscreen in bibliotheek Alkmaar. Filmpje!


MULTI TOUCH

Vanaf 9 augustus is een selectie van Erics Alkmaarillustraties te zien op het Multi-touchscreen in bibliotheek Alkmaar. Mooi geworden! Ga gerust een keer kijken


ZOMERSCHOOL

Net als vorig jaar werd Eric weer gevraagd bijdragen te leveren aan de Zomerschool. Muziek met het Ampzing Genootschap en illustraties voor de Zomerschoolkrant (opmaak Henk Tijbosch). De zomerschool is een prachtig initiatief waarbij kinderen met een taalachterstand extra bijles krijgen.


CULTUURINDUSTRIE

Ook dit jaar is Eric weer gevraagd de affiches voor het CultuurIndustriefestival te ontwerpen. Ditmaal vindt het festival plaats in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad. De studies/schetsen zijn inmiddels klaar.


JUNIOR BOSW8TER

Affiches voor de Bosw8ter. Vormgeving door Henk Tijbosch.


EPPO

Stripblad Eppo besteedde aandacht aan het Laurenskerkstripboek waar Bies van Ede en Eric momenteel aan werken. De tekst in het artikel klopt niet helemaal.


TWEEDE DRUK

Het Kleverparkspelboek was zo snel uitverkocht dat er is besloten een tweede druk te laten vervaardigen. Het omslag van de tweede druk is iets anders en is mogelijk gemaakt door de Kennemer Boekhandel.


GEVONDEN OP ZOLDER

Twee aquarellen die Eric begin jaren 80 van de vorige eeuw maakte. 


JULI 2018  

INDEKNIPSCHEER

In de nieuwste editie van de Haarlemse stadsglossy wordt bekend gemaakt wie de uitgever is die het Natuurlijk Haarlemboek van Eric en zijn zoon Yorick zal uitgeven. Dat is uitgeverij Indeknipscheer. Het boek verschijnt eind 2018.


DE VOLKSLUST

15 juli vond de officiële opening plaats van het Antwerps restaurant/biercafé/bakkerij De Volkslust. Gevestigd in een deel van het voormalig bisschoppelijk paleis aan de Nieuwe Gracht/Kruisweg.

De eigenaar van het pand vroeg Eric een illustratie te maken die als A2-piëzografie werd uitgereikt aan de uitbater van de Volkslust. Prachtzaak op een prachtlocatie. Gaat dat zien!

Hieronder alle edities die Eric van de illustratie maakte.


1e DRUK KLEVERPARK SPELBOEK UITVERKOCHT

14 juli vond in de Kennemer Boekhandel de presentatie plaats van het Kleverparkspelboek. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Peter Andrea, de sponsor van het boek. Aan het eind van de dag was de eerste druk uitverkocht. Klik op de foto voor een uitgebreid fotoverslag.


QUEST HISTORY

Magazine Quest History vroeg Eric twee illustraties te maken bij een artikel over Antwerpen tijdens de Spaanse bezetting. Het blad verschijnt volgende maand. Hieronder de totstandkoming van één van de illustraties.


KLEVERPARK SPELBOEK

14 juli verkrijgbaar. Klik op de afbeelding.


VERSCHOLEN PRESENTATIE

Zondag 8 juli vond de verscholen presentatie plaats van het Verscholen Haarlemboek. Klik op de foto voor een uitgebreid fotoverslag.


JUNI 2018  

WIJK AAN ZEE

Verkrijgbaar als piëzografie in diverse edities. Klik op de foto.


MATCHBOOX

Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein deel 2 van Stef Bos en Eric is nu te reserveren. Basis-editie en luxe-editie. Klik op de foto.


FOTOSESSIE STEF BOS

10 juni maakte Eric met Stef Bos promotiefoto’s  voor Hoe Valt Een Schrijver Uit De Trein deel 2.


SPAARNDAM IN VOGELVLUCHT

3 juni, op de verjaardag van Eric, verscheen tijdens de Kunst In Spaarndam-manifestatie een nieuw stadsgezicht/dorpsgezicht van Eric: Spaandam In Vogelvlucht. In de voorverkoop raakte de posters van de illustratie uitverkocht. Er is een kleine herdruk verschenen. De illustratie is ook als piëzografie verkrijgbaar in diverse afmetingen en edities. Klik op de foto voor een bestellijst.


ALKMAAR FEUILLETON

Het vijfde deel van feuilleton De Weerwolf Van Alkmaar (Bies van Ede/Eric J. Coolen) is verschenen. Te lezen in Alkmaars Weekblad en op de site www.laurenskerkstripboek.nl. Klik op de plaatjes.


TWEEDE DRUK HAARLEMSPEL

De tweede druk van Haarlem, Zijn Er Nog Vragen? na een week op nr. 3 in de verkoop top 10 van boekhandel de Vries.


SIGNEERSESSIE DE VRIES

2 juni waren Eva de Wit en Eric te gast bij boekhandel de Vries voor een Willemsigneersessie.


MEI 2018  

STRIPMARKT HAARLEM

26 en 27 mei waren er ter promotie van het Willemboek- signeersessies van Eva de Wit en Eric op de stripmarkt in Haarlem.

WILLEMMIDDAG in het ABC ARCHITECTUURCENTRUM

26 mei waren Eva de Wit en Eric in het ABC Architectuurcentrum voor interviews en optredens.

PRESENTATIE WILLEMBOEK

18 mei vond de feestelijke presentatie plaats van het Willem va Heijthuijsenstripboek. Klik op de plaatjes voor een fotoverslag.

WEERWOLF VAN ALKMAAR

In het kader van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar verschijnt in oktober het Laurenskerkstripboek.
Hierin 5 verhalen die allemaal te maken hebben met het sieraad van de stad, de Grote of st. Laurenskerk.
Vanaf 25 april verschijnt één van de verhalen, De Weerwolf Van Alkmaar, als vervolgstrip in Alkmaars Weekblad.
Tekst: Bies van Ede, illustraties Eric J. Coolen.
Vanaf aflevering vier zal de reeks tevens te zien zijn bij Kanis Kunst en Lijsten aan de Laat.
Meer info op www.laurenskerkstripboek.nl


ONTHULLING VILLA OLIFANTGEVELSTEEN

Filmpje door Paul Murdoch.


STRIPBOEK LEIDERSCHAP

Eén van de omvangrijkste opdrachten waar Eric inmiddels 2 jaar aan werk is een boek geschreven door professor/hoogleraar Jan de Vuijst. Ter voorbereiding op het tekenwerk is Eric bij diverse lezingen en bijeenkomsten op diverse lokaties te gast geweest. Vorig jaar was hij voor deze opdracht drie dagen in Londen tekenen. De voorbereidingen zijn inmiddels afgerond en sinds februari tekent Eric dagelijks een reeks illustraties voor het boek.


GASTON ANIMATIE

Bij Studio Musicord heeft Bianca Nunnink de gesproken tekst opgenomen  de eerste twee Gaston-animatiefilmpjes. Mooi WO1-project.


MUSEUMJAARKAART

Eén van de Hannie Schaftillustraties die Eric voor de Kamp Vught-Vrouwen In Verzet-expositie vervaardigde, wordt als promo gebruikt op de website van de museumjaarkaart.


OVER DE SCHOUDERS

Van oktober 2017 t/m maart 2018 tekende Eric 60 pagina's voor het Willem van Heijthuijsenstripboek. Tijdens het tekenen werden er regelmatig overdeschoudermeekijk-filmpjes gemaakt. Deze waren alleen te bekijken voor mensen die zich opgaven voor de Willemnieuwsbrief. Nu het boek klaar is (verschijnt 19 mei) zijn de filmpjes openbaar gemaakt. Mocht u het leuk vinden Eric te zien tekenen (o.a. zwoegen met de kerktoren van Weert) en te horen praten: Klik op de foto's


CEES KRIJNEN en HUUB STAPEL

Kunstenaar Cees Krijnen (winnaar Prix de Rome) vroeg Eric illustraties te maken voor zijn autobiografie. Huub Stapel is onder de indruk van het resultaat....


HOFJESKRANT

De hofjeskrant nr. 34 staat volledig in het teken van het stripboek Willem.


EXPOSITIES

Rondom het verschijnen van het Willem van Heijthuijsenstripboek worden er twee fraaie exposities georganiseerd. Eén in het ABC architectuurcentrum en vanaf 21 mei één in het NH-archief. Hier wordt tevens voor het eerst het originele testament van Willem van Heijthuijsen getoond.
Klik op het plaatje voor meer informatie.


BOSCHGEBOUW

Op verzoek van projectontwikkelaar AIVM maakte Eric een alternatieve editie van zijn Boschgebouw-illustratie. 
Het resultaat is tijdens de renovatieperiode van het gebouw groot te zien op één van de gevels.


APRIL 2018  

ONTHULLING VILLA OLIFANTGEVELSTEEN

 28 april 2018 vond de feestelijke onthulling plaats van de Villa Olifantgevelsteen aan de Zijlweg/Narcisplantsoen te Haarlem. Klik op de foto voor uitgebreide informatie/


8 juli verschijnt VERSCHOLEN HAARLEM het boek.

Reserveer nu uw exemplaar.


Laurenskerk Alkmaar: het Stripboek (2018). Klik op de afbeelding.


Willem van Heijthuijsen: het Stripboek (2018). Klik op de afbeelding.


Houtvaart 90 jaar. Illustratiereeks. Klik op het plaatje.


Boek en expositie over Glasgow en Haarlem. Exposities in Thistle Gallery te Glasgow en bij Kanis Kunst en Lijsten in Haarlem. In samenwerking met Paul Murdoch en Neetah books. KLIK OP DE AFBEELDING.PENNING VAN VERDIENSTE VOOR ERICNU TE BESTELLEN: ALKMAAR VERJAARDAGSKALENDER


 

HOE VALT EEN SCHRIJVER UIT DE TREIN?

Wim Daniëls en Eric J. Coolen over de noodlottige treinval van Antoon Coolen.